20 září 2010

Vzhledem k očekávání výnosů akcie stoupají

Témata
 U indexu S&P500 sledujme cenovou akci kolem úrovně 1130. Ta nám totiž ukáže, jak velký (pokud vůbec nějaký) vzestup můžeme u akcií ještě očekávat.

Co se děje?
Evropské trhy dnes s největší pravděpodobností otevřou beze změny, neboť v pátek došlo na americkém trhu jen k minimálním pohybům, a to i přes slabá čísla University of Michigan. Makroekonomická scéna zůstává dnes téměř beze změny, ovšem Asie přes noc rostla, což signalizuje pokračující vysoké firemní zisky zejména v sektoru technologií.

Situace na trhu
Index trhu rezidenčních nemovitostí NAHB (14:00) nabídne lepší náhled na americký trh s bydlením. Index, který je hlavním ukazatelem rozestavěného bydlení, byl v srpnu nadále nižší na úrovni kolem 13. Zejména prvek „budoucích prodejů“ byl slabý na -12 (min. měsíc na -5). Konsenzus, který byl u posledních tří zpráv NAHB přehnaně optimistický, očekává mírný růst v hodnotě 14.
Guvernér Bank of Korea Soo o víkendu vystoupil s prohlášením, že pokud se Bank of Japan bude pokoušet intervenovat jednostranně, neuspěje. Jižní Korea má samozřejmě obavy o svůj vlastní export, který představuje velkou část korejského HDP.
Údaje o důvěře amerických spotřebitelů zveřejněné minulý pátek byly zklamáním, protože výsledky průzkumu University of Michigan ukázaly, že v září došlo k poklesu na 66,6 bodů ze srpnových 68,9 bodů (očekávalo se 70 bodů). V části indexu hodnotící aktuální podmínky přitom k žádným změnám nedošlo, takže příčinou poklesu důvěry byla výhradně „očekávání“, která se propadla na 59,1 bodů, což je nejnižší hodnota od března 2009.


Akcie: Pohled zblízka
Stále jsme přesvědčeni, že indexu S&P500 dojde při růstu dech okolo úrovně 1130. Nebyly zveřejněny žádné fundamentální zprávy, které by další růst mohly odůvodnit, a naopak se spíše obáváme, že po neúspěšném pokusu o překonání uvedených úrovní může nastat poměrně ostré odmítnutí. Nedávný nárůst očekávání výnosů, ke kterému došlo především u technologického sektoru, by ale mohl akcie udržet několik dnů na vyšších úrovních, takže index S&P500 by se mohl obchodovat poblíž hodnoty 1130. Tato úroveň se ovšem dlouhodobě rozhodně neudrží, protože v nejbližší době se neočekává žádné další zveřejňování výsledků a akcie budou dříve či později zasaženy chabými ekonomickými vyhlídkami. Dnes by se však akcie mohly obchodovat výše.

0 komentářů: