24 září 2010

Společnost Nike poslala riziko nahoru, ale data by to mohla změnit

Témata
Chování cen kolem úrovně 1130 u indexu S&P500 ukazuje na silné vzestupné momentum. Příští zastávka by měla být kolem 1150.

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes pravděpodobně otevřou zhruba o 0,5 % níže, jelikož jsme se během včerejší americké seance dočkali korekce způsobené zklamáním z výhledu hospodářských výsledků bank a počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Podívejme se ale na Nike – světového dodavatele sportovního zboží. Hospodářské výsledky společnosti předčily tržní odhady (zveřejněný údaj 1,14 USD oproti očekávaným 1,00 USD), ale daleko důležitější je v tomto ohledu skutečnost, že její tržby namísto očekávaných 9,7 % vzrostly o 13 %. To by mohlo naznačovat, jak si tento segment předních společností s celosvětovou působností povede v nadcházející výsledkové sezóně, kdy budou zveřejňovány údaje za 3. čtvrtletí.

Situace na trhu
Je dnes riziko připraveno na další kolo poklesu? Dnes bude znovu zveřejněno rozhodně dost údajů, které mohou potenciálně zahýbat trhem a otřást důvěrou stoupenců rizika. V tuto chvíli však futures na akciové indexy pod vlivem nad očekávání dobrých výsledků společnosti Nike rostou.
Očekává se, že výsledek německého průzkumu IFO, který v podnicích zjišťuje aktuální obchodní situaci a očekávaný vývoj v následujících šesti měsících, bude přibližně stejný jako minulý měsíc, ale i přesto bude stále signalizovat expanzi (nad 100).

Solidní růst Německa vytáhl ve druhém čtvrtletí růst celé eurozóny mezičtvrtletně na 1 %, nicméně se tím zakrývá fakt, že většina ostatních zemí eurozóny vykazuje v podstatě nulový růst, obzvláště země PIIGS. Mimochodem Irsko jako první z této skupiny zaznamenalo dvojitý propad, když za druhé čtvrtletí vykázalo mezičtvrtletní pokles HDP o 1 %, čímž se výnosy dvouletých dluhopisů dostaly nad 4 %.
Další položkou, na niž je třeba dnes zaměřit pozornost, jsou objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Konsensus předpokládá nárůst o 1 % mimo dopravní prostředky, což je více než náš 0,1% předpoklad. Sledujte rozhodně také údaje o investičních prostředcích. Strašidelný červencový výsledek -8 % u jiných než obranných objednávek se snad dnes dočká zlepšení. Ostatní investiční položky HDP za 3. čtvrtletí vypadají mimořádně nepříznivě, když i bydlení oproti 2. čtvrtletí zaznamenalo pokles.

Akcie: Pohled zblízka
Nadále obecně předpokládáme, že S&P500 bude opět testovat úroveň 1150. Včera jsme byli svědky dalšího návratu, jenž prolomil stoupající trend a uzavřel těsně pod původním stropem červencového pásma. Dnes s největší pravděpodobností zaznamenáme opakované testování tohoto původního červencového stropu, nicméně v případě neúspěchu se křivka obrátí dále k jihu. Sledujte tedy, kde dnes S&P500 uzavře, neboť to bude mít poměrně velký význam pro další vývoj na akciových trzích v následujících týdnech.

0 komentářů: