24 září 2010

Slabá data přicházející z EU a Německa sesadila EUR z jeho pedestalu

Komentáře k dění na trhu:
Pozornost se přes noc poněkud odpoutala od amerického dolaru, protože zveřejněná data ze zemí EU připomněla, že USA možná nebudou jedinou zemí, která se potýká se zpomalující ekonomikou. Nejnovější hodnoty indexu nákupních manažerů (PMI) za EU a Německo byly na všech frontách hluboko pod očekáváními, přičemž nejostřejší propad zaznamenal německý PMI ve zpracovatelském sektoru (až donedávna hnací motor evropské ekonomiky), který se propadl z 58,2 na 55,3 bodů (i když jsem si jistý, že optimisté budou poukazovat na skutečnost, že se index alespoň stále ještě pohybuje v expanzivním teritoriu!). Irské HDP za 2. čtvrtletí nesplnilo očekávání a namísto mírného nárůstu očekávaného v důsledku ústupu eura z jeho 5měsíčního maxima nad 1,34 zaznamenalo pokles o 1,2 %. CHF byl během obchodování oblíbeným útočištěm, přičemž u JPY už tomu tak bylo v menší míře, protože trhy se obávají další intervence BoJ. GBP si vzhledem ke zveřejněným údajům týkajícím se komerční poptávky vedla dobře, ovšem komoditní měny byly v defenzívě a AUD spadl zpět pod úroveň 0,95.
Z USA přicházely údaje smíšeného charakteru: týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti se z nahoru revidovaných 453 tis. posunul zpět ke 465 tis., ovšem prodej existujících domů oproti tomu překonal očekávání a posílil meziměsíčně o 7,6 % namísto očekávaných 7,1 %, což je ostrá změna ve srovnání s červencovým poklesem o 27,0 %, k němuž došlo v okamžiku, kdy skončil program pro poskytování daňových úlev při první koupi domu. Také srpnové předstihové indikátory překonaly očekávání (meziměsíční nárůst o 0,3 % namísto očekávaných 0,1 %), ovšem na Wall Street to příliš velký dojem neudělalo a byli jsme svědky již třetího dne, kdy indexy zaznamenávaly pokles.
Čínský premiér Wen se v noci ze včerejška na dnešek setkal s americkým prezidentem Obamou a podle informací z americké administrativy byl „nejdůležitější projednávanou záležitostí“ juan a USA zdůraznily potřebu „rychlého a výrazného zhodnocení juanu“ v následujících měsících. Po setkání čínská delegace pouze poznamenala, že setkání proběhlo „v pozitivním tónu“, a tak možná premiér Wen slevil ze svého včerejšího ostrého postoje, že pro „drastické posilování“ není žádný důvod. Otevření čínské seance v pondělí může být zajímavé (bude první od zasedání FOMC, které proběhlo minulé úterý), protože bude předcházet hlasování celého kongresu o „zákonu o Číně“, které je na programu příští týden.
V Asii bylo zveřejněno relativně málo makrodat, a přestože se po včerejším svátku znovu otevřely trhy k Hong Kongu, Japonsku a Jižní Koreje, obchodovalo se většinou v rámci pásma. Známky nervozity projevil USDJPY, který si přes poledne připsal 80 bodů. Japonské ministerstvo financí nevystoupilo s žádným oficiálním potvrzením intervence a omezilo se na přísné „bez komentáře“. (Jsou komentáře ovlivněny diskuzemi o čínských měnových manipulacích?) V Asii se stále do určité míry diskutuje o tom, zda se jednalo o „oficiální“ nákup nebo velkou korporativní objednávku. Co se týče jiných měn, EURUSD poklesl pod 1,33, ale zdravě se odrazil od 1,3288 v důsledku dopolední aktivity kolem stopů v EUR. Asijští obchodníci si všimli zprávy ve Financial Times, že Řecko podepsalo memorandum o spolupráci s Katarem s cílem zajistit více než 7 mld. USD investic do nemovitostí, energetiky a cestovního ruchu. Tentýž pohyb zaznamenaly i jiné měnové páry, proto dolní hranice ustála první pokus.
V Evropě začíná nový den a dnes budou zveřejněny údaje o dovozních cenách v Německu a průzkumech IFO, index cen výrobců ve Švédsku a později během severoamerické seance objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a údaje o prodejích nových domů. Se svými prohlášeními vystoupí E. Dukeová, M. Cummingová a S. Alvarez z Fedu, a později také J. Lacker, Ch. Plosser a guvernér Bernanke.
Užijte si víkend.

0 komentářů: