27 září 2010

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vytlačily akcie na vyšší úrovně

Témata
Chování cen kolem úrovně 1130 u indexu S&P500 ukazuje na silné vzestupné momentum. Příští zastávka by měla být kolem 1150.

Co se děje?
Nad očekávání dobré objednávky zboží dlouhodobé spotřeby spolu s prorůstovými komentáři manažera hedgeového fondu D. Teppera poslaly minulý pátek riziko prudce vzhůru. Na konci dne byl index S&P 500 o 2,1 % výše a dokonce ani nepříznivá zpráva o prodejích nových domů na tom nic nezměnila.
Předpokládáme, že ochota riskovat bude tento týden i nadále stoupat ve snaze dosáhnout hranice 1150, i když býci budou muset dnešek možná využít k tomu, aby po otevření evropských trhů nabrali dech. Očekáváme, že akciové trhy otevřou asi o 0,5 % výše.

Trhy v přehledu
Z dnešních údajů bude asi nejdůležitější index ekonomické aktivity chicagského Fedu (CFNAI). Ale i když tento ukazatel zřejmě trhy nijak významně nezahýbá, poskytne zajímavý pohled na americkou ekonomiku. Index je složen z 85 jednotlivých ukazatelů, včetně průmyslové výroby, aktivity ve zpracovatelském sektoru IS a počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru. Výsledek vyšší než 0 naznačuje, že ekonomika roste nad úrovní trendu.

Včera byla zveřejněna obchodní bilance Japonska za měsíc srpen, která ve srovnání s červencem vykázala menší přebytek – 589,7 mld. JPY oproti 594,8 mld. JPY. Mohou za to silný jen a celkové zpomalení momenta. Bude to mít negativní dopad na HDP za 3. čtvrtletí a šíří se zvěsti o tom, že se premiér Kan chystá navýšit stimulační opatření o 55 mld. USD.
Akcie minulý pátek pořádně nastartovaly vcelku solidní údaje o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby v USA. Pozornost se soustředila na 2% meziměsíční růst dlouhodobé spotřeby očištěné o dopravu (oproti očekávanému 1 %), ale ještě důležitější je 1,6% nárůst dodávek civilního průmyslového zboží po revizi údaje z předchozího měsíce (0,1 % oproti původním -1,5 %). Toto bude mít vcelku pozitivní dopad na HDP za 3. čtvrtletí.


Akcie: pohled zblízka
Obecně jsme toho názoru, že dojde k opětovnému testování hladiny 1150 indexu S&P500.
Zatímco objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vyslaly minulý pátek riziko na novou cestu vzhůru, k celkově pozitivnímu sentimentu na trhu přispěl také manažer hedgeového fondu David Tepper. V zásadě prohlásil, že buď v nejbližších třech měsících dojde k dostatečnému posílení ekonomiky a spolu s ekonomikou budou posilovat i akcie, anebo ekonomika oslabí natolik, že přijde druhá vlna kvantitativního uvolňování, která také požene akcie nahoru.

0 komentářů: