30 září 2010

Obavy ze zadlužení států potlačují ochotu riskovat

Včera došlo k druhému neúspěšnému pokusu o prolomení hladiny 1150. Očekáváme pokles a testování hladiny 1120.

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes nejspíše otevřou poklesem o cca 0,8 %, protože se na povrch zase dostává příběh zadlužení evropských států. Šíří se obavy, že se evropský růst zpomalí, a včerejší demonstrace proti vládním škrtům veřejných výdajů, které proběhly ve většině evropských metropolí, těmto obavám jenom nahrávají. Evropští voliči jsou podle všeho odtržení od reality, a můžeme tedy očekávat další stávky atd., když politici začnou seškrtávat výdaje ve snaze dostat veřejný dluh zpět na úroveň, která by se z dlouhodobého hlediska dala lépe zvládnout.

Trhy v přehledu
Přes noc pokračoval výprodej rizika na vlně nových obav v souvislosti se zadlužením veřejných financí. Agentura Moody’s včera snížila rating Anglo Irish Bank o tři stupně z A3 na Baa3. Také byla zveřejněna zpráva, že irská centrální banka poskytne bance další pomoc ve výši 5 mld eur.
Dnes v 13:45 sledujte chicagský index nákupních manažerů (září). Je to spolehlivý ukazatel zítřejšího indexu aktivity ve zpracovatelském průmyslu ISM. Index nových objednávek v srpnu rychle poklesl z 65 na 55. Jakkoli to stále ještě naznačuje expanzi, zároveň to odráží podstatné zpomalení její rychlosti.

Počet vydaných stavebních povolení v Austrálii ztratil v srpnu meziměsíčně dalších 4,7 %, zatímco červencový údaj byl přehodnocen z původních 2,3 % na 0,1 %. Index vydaných stavebních povolení se tak propadl o 22 % oproti nejvyšší hodnotě v březnu, a potvrzuje tak náš názor, že na australském trhu s nemovitostmi došlo k výraznému zpomalení.


Akcie: pohled zblízka
Včera došlo k druhému testování úrovně 1150, které se nepovedlo. Když trh něco vyzkouší dvakrát a neuspěje, obvykle se pokusí o pravý opak. Pro začátek bychom tak mohli uvažovat o hladině 1120 a možná i dál, protože zpětný kurs, který akcie mohou nabrat z úrovně 1150, by mohl být hodně výrazný.

0 komentářů: