22 září 2010

Na akcie FOMC nezapůsobil, ve hře jsou ovšem USD medvědi

Témata
Pohyb v cenách, ke kterému došlo kolem úrovně 1130 v S&P500 ukázal silnou vzestupnou tendenci. Další zastávka by měla být kolem 1150.

Co se děje?
Evropské akciové trhy budou dnes s největší pravděpodobností otevírat beze změny, neboť následkem včerejšího oznámení FOMC jsme zaznamenali smíšené obchodování. Jak jsme očekávali, nebyla představena žádná nová opatření na kvantitativní uvolňování, FOMC ale oznámil, že centrální banka je připravena ekonomiku podpořit a pomoci inflaci dostat se zpět na její nařízenou úroveň (jádrový index spotřebitelských cen je v současné době pouze 0,9 % meziročně). Cesta pro listopadové oznámení o kvantitativním uvolňování (3. listopadu) je nyní rozhodně připravená.

Situace na trhu
Bank of England zveřejní zápis ze svého posledního jednání. Byl člen bankovní rady A. Sentance opět proti, nebo také uznává zpomalení? Není pochyb, že tempo růstu se zpomaluje, a možná právě proto se vláda rozhodla zapojit se ihned, dokud se neprojeví úsporná opatření. Alespoň tak se situace jeví po včerejší zprávě o rozpočtovém schodku. Jedná se o největší srpnový schodek od roku 1993.
Po oznámení FOMC šly zpočátku riziko i zlato nahoru, ovšem pouze druhá uvedená komodita si dokázala přírůstek udržet. Samozřejmě, že pokud se zaměříme na význam tohoto oznámení, nejedná se o nic jiného, než (opětovné) přiznání skutečnosti, že Fed nedohlédne dál než tři měsíce do budoucnosti. FOMC ještě na jaře mluvil o ústupových strategiích a najednou prý je nutné další kolo kvantitativního uvolňování. Včerejší zasedání alespoň ukázalo, že si je Fed nyní vědom nadcházejícího dlouhodobého slabého ekonomického růstu.
Započatá výstavba v USA (598 000) je na pětiměsíčním maximu, ovšem na riziko to nemělo vůbec žádný vliv, protože každý nervózně očekával zprávy z FOMC. Počet vydaných stavebních povolení, což je součást amerického indexu nejdůležitějších ukazatelů, zaznamenal pouze mírný nárůst z revidovaných 559 000 na 569 000 a naznačuje, že při počtu zhruba 600 000 se začne příští měsíc opět vracet na úrovně kolem 550 000.


Akcie: Pohled zblízka
Bez ohledu na včerejší korekci cen akcií se přece jen domníváme, že jsme u S&P500 zralí na testování úrovně 1150. Za dva týdny vypukne sezóna zveřejňování hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí (kterou zahájí 7. října Alcoa) a akcie mají před touto sezónou tendenci růst. Očekáváme, že stejná situace se bude opakovat i nyní. V závislosti na vývoji zveřejněných výsledků si pak dosažené úrovně podrží nebo se začnou obchodovat na nižších úrovních. Po uplynutí poloviny výsledkové sezóny již obvykle u akcií k pohybu směrem vzhůru nedochází

0 komentářů: