22 září 2010

Kvantitativní uvolňování ze strany Fedu bezprostředně nehrozí, ale listopad je nyní víc než pravděpodobný

Veškerá pozornost se včera večer soustředila na zasedání FOMC a výsledkem byl o něco více holubičí postoj, než se předpokládalo. Někteří experti očekávali okamžité oznámení další fáze kvantitativního uvolňování, ale Fed se namísto toho přiklonil spíše k odhodlání přistoupit k určitým „úpravám“ až v případě potřeby. V závislosti na vývoji ekonomických dat tedy pravděpodobně přijme nějaká opatření až na listopadovém zasedání. Fed ve svém prohlášení na základě zpomalujících se kapitálových výdajů podniků mírně snížil svůj ekonomický výhled, ale největší změnu oproti předchozímu zasedání zaznamenalo stanovisko k inflaci. Inflace je „na úrovních, které jsou poněkud nižší, než jaké výbor, jehož úkolem je zasazovat se o maximální zaměstnanost a cenovou stabilitu, považuje z dlouhodobého hlediska za nejkonzistentnější“. Reakce trhu způsobila další oslabení USD, jelikož investoři očekávají, že úroveň likvidity zůstane vysoká a dluhopisy se vyšplhají výše.

Pokud jde o ostatní údaje, započatá výstavba v USA byla mnohem lepší, než se očekávalo, když oproti předpokládaným +0,7 % vzrostla meziměsíčně o 10,5 %, přičemž vyšší byl i počet schválených stavebních povolení. Zveřejnění těchto údajů však zastínilo oznámení po zasedání FOMC.

Na pozadí širšího oslabování USD a v důsledku úspěšných aukcí irských, řeckých a španělských dluhopisů rozšířilo EUR své zisky, a jednotná měna tak snadno prolomila 200denní pohyblivý průměr. Další zprávy nahrály deflačním spiklencům, když kanadská inflace vykázala příznivá čísla – meziměsíčně klesla o 0,1 % oproti očekávané nulové změně a v ročním vyjádření vzrostla o nevýznamných 1,7 %. GBP i nadále zaostával vzhledem ke zhoršujícím se veřejným financím. Vzhledem k oslabení USD testoval USDJPY úrovně těsně pod hranicí 85,0, avšak k průlomu nesebral odvahu ze strachu z dalších kroků BoJ.

Asie slabší dolar uvítala, ale místní svátky se negativně podepsaly na zájmu o obchodování – čínský trh je po zbytek týdne uzavřen, zatímco Japonsko, Hongkong a Jižní Korea uzavřou své trhy zítra. USDJPY krátce klesl pod noční minimum, ale pak se vrátil zpátky k úrovni 85,0, když se po trhu začaly šířit zprávy, že BoJ obvolávala místní banky s dotazem, zda budou k dispozici během zítřejšího svátku. Hned zkraje seance očividně EUR i AUD ztratily vítr z plachet pro další růst a následovalo jen slabé vybírání zisků. GBP poposkočil vzhůru poté, co Konfederace britského průmyslu (CBI) zvýšila svou předpověď růstu na rok 2010 na 1,6 % z původních 1,3 % v důsledku „překvapivě silné míry hospodářské aktivity ve druhém čtvrtletí“. Svůj odhad na rok 2011 naopak snížila na 2,0 % oproti původním 2,5 %, protože očekává výraznější dopad zmrazení výdajů ze strany vlády.

Dnešní evropskou seanci odstartovaly údaje o míře nezaměstnanosti v Norsku, přičemž hlavní událostí budou pravděpodobně nové průmyslové objednávky v eurozóně. Zápis ze zasedání BoE nejspíše hladinu událostí nerozčeří, protože z posledního zasedání nevzešlo nic nového. Očekává se, že Norges Bank ponechá své úrokové sazby i stanovisko bez výrazných změn. Severoamerická seance přináší kanadské předstihové indikátory a maloobchodní tržby, ceny domů v USA a později také zveřejnění indexu důvěry spotřebitelů v eurozóně.

0 komentářů: