23 září 2010

Hospodářské výsledky společnosti Nike udají tón akciovým trhům

Témata
Chování cen kolem úrovně 1130 u indexu S&P500 ukazuje na silné vzestupné momentum. Příští zastávka by měla být kolem 1150.

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes otevřou pravděpodobně na stejné nebo vyšší úrovni, jelikož jsme se během včerejší americké seance dočkali korekce způsobené zklamáním z výhledu hospodářských výsledků technologických společností a bank. Vězte ale, že tohoto jsme byli svědky již v případě výsledků za 2. čtvrtletí. Revidované údaje směřují níže, což pravděpodobně povede k překvapivým výsledkům v kladném smyslu slova. Nike dnes zveřejní své výsledky za 1. čtvrtletí. Věnujme této zprávě pozornost, protože stejně jako v případě společnosti Apple bude tento údaj ukazatelem celosvětové spotřeby. Lepší než očekávaný výsledek by zde mohl vést k obrácení poklesu, který jsme zaznamenali na včerejším trhu.

Situace na trhu
Dnes bude zveřejněno velké množství dat, přičemž nejvýznamnější z nich jsou indexy nákupních manažerů v Evropě a prodeje existujících domů v USA. Trh se v případě německého zpracovatelského sektoru shoduje na druhém zpomalení v řadě (57,6), i když to i nadále signalizuje robustní expanzi.
Očekává se, že prodeje existujících domů se odrazí od děsivých meziměsíčních -27,2 % v červenci. Rozjednané prodeje domů naznačují meziměsíční oživení, což je po prudkém poklesu prodejů existujících domů v červenci rozhodně možné. Ve srovnání s červencem předpokládáme v srpnu 5% nárůst prodejů.
V USA budou dnes zveřejněny také předstihové ukazatele a meziměsíční konsenzuální odhad je 0,1 %. To by mohlo být příjemné překvapení, protože peněžní zásoba (M2) v srpnu výrazně vzrostla (0,6 %) a do indexu předstihových ukazatelů přispívá 35 %. V srpnu se také o 0,24 % zvýšila průměrná týdenní pracovní doba (ve zpracovatelském průmyslu), což je další nezanedbatelný příspěvek (25 %).
Podle zprávy Federální agentury financování nemovitostí (FHFA) v červenci ceny domů už druhý měsíc v pořadí klesly. Tato agentura, která informuje pouze o cenách nákupů, zaznamenala po značném zeštíhlení červnového údaje v červenci snížení o 0,5 %. Očekáváme, že index cen domů CaseShiller bude během několika měsíců tento trend následovat. Index CaseShiller vychází z tříměsíčního průměru. Vzhledem k tomu, že poslední zpráva je z června, zachytila údaje za období duben až červen, tzn. že byl ještě v platnosti program daňových slev na pořízení vlastnického bydlení a podporoval růst cen.
Ve druhém čtvrtletí vzrostl novozélandský HDP mezičtvrtletně o pouhých 0,2 % oproti všeobecnému očekávání na úrovni 0,7 %. Také první čtvrtletí bylo mírně revidováno z 0,6 % na 0,5 %. NZDUSD dnes zatím zaznamenal pokles o 0,8 %.

Akcie: pohled zblízka
Skálopevně věříme, že se v indexu S&P500 dočkáme dalšího testování úrovně 1150. Včera se sice index stáhl na úroveň 1130, ale trend směřující k hladině 1150 zatím ještě přerušen nebyl. K tomu, abychom se vzdali naší hypotézy o opětovném testování úrovně 1150, by muselo dojít k prolomení trendové linie na stávajících úrovních a k vytvoření výrazně klesajícího sloupce. Trh obvykle něco testuje dvakrát, a teprve když neuspěje, s největší pravděpodobností udělá pravý opak. Proto zůstaňte naladěni na další testování úrovně 1150 v indexu S&P500.

0 komentářů: