29 září 2010

Fed zmírňuje očekávání ohledně QE2, zatímco BoE se na něj připravuje

Co se děje?
Evropské akciové trhy dnes pravděpodobně otevřou zhruba o 0,2 % výše, jelikož jsme se na konci včerejší americké seance dočkali jejich prudkého návratu. K vzestupu přispěla jednoznačně také spekulace, že Fed k záchraně ekonomiky nakoupí další dluhopisy. Včera byly také oznámeny hospodářské výsledky méně známé společnosti Walgreen. Ta je však největším americkým řetězcem lékáren a tento údaj povzbudil akcie zdravotnického sektoru. Tyto výsledky jsou důležité zejména v současné době, kdy panuje značná nejistota ohledně vyhlídek ekonomiky.

Trhy v přehledu
Během dneška, který je z hlediska ekonomických ukazatelů poměrně klidný, budou zveřejněny údaje o schválených hypotéčních úvěrech ve Velké Británii, údaje o důvěře spotřebitelů v eurozóně a švýcarský předstihový indikátor. V příštích dvou dnech bude kalendář živější – vrcholem bude páteční zveřejnění indexu aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM.
Noc nám přinesla zajímavá čísla z Asie. Japonský průzkum Tankan nabídl smíšené výsledky. Zatímco jak výrobci (8 oproti předchozí 1) a nevýrobci (2 oproti předchozím -5) odpovídají, že aktivita se zvyšuje, výhled se dle obou skupin zhoršuje (-1 a -2). Čínský index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru (HSBC) se zvýšil již podruhé zase sebou, tentokrát z 51,9 na 52,9.
Národní úřad pro ekonomický výzkum (NBER) se možná rozhodl, že recese v USA skončila před 15 měsíci, ale občané a drobní podnikatelé stále zřetelně cítí, že jsme ještě v krizi. Index spotřebitelské důvěry Conference Board klesl zpět na 48,5, což je nejnižší hodnota od února. Zpráva ukazuje všestranné oslabování, neboť spotřebitelé říkají, že jak současná situace, tak očekávání jsou horší než před měsícem. Index současné situace je na úrovni 23,1 a od května vytrvale klesá. Index očekávání klesl z 72 na 65,4. To je dokonce pod průměrem dosahovaným v recesích od roku 1977, který je 68. Kromě toho nejnižší hodnotou, na kterou se spotřebitelská důvěra před Velkou recesí propadla, aniž by NBER ještě daný měsíc klasifikoval jako recesi, bylo 47,3 v únoru 1992.
Spotřebitelé tedy dávají hlasitě a zřetelně najevo, že stále panuje recese, ale jak je na tom výrobní sektor? Ještě stále roste? Richmondský Fed říká, že ne. Podle regionálního průzkumu, který je za poslední dva dny již druhý, aktivita v továrnách v richmondském regionu po sedmiměsíčním růstu opět klesá. Výrobní sektor v Richmondu ve 14 z posledních 16 měsíců opravdu rostl, dnešní údaje ale ukázaly v září nový pokles.

Akcie: Pohled zblízka
Držíme se našeho obecného předpokladu, že se u indexu S&P500 dočkáme dalšího testování úrovně 1150. Včera testována byla a uzavíralo se těsně pod touto důležitou úrovní. Dnes uvidíme s největší pravděpodobností další testování této úrovně, a pokud dojde k uzavření a zítra pak k otevření nad úrovní 1150, pak bychom měli očekávat útok na vyšší úrovně. Sledujte tedy dnes a zítra pohyby cen u indexu S&P500.

0 komentářů: