13 září 2010

Ekomomický komentář - Nová pravidla Basel III podpořila riziko

Témata
 Regulační rámec Basel III se dočkal zveřejnění a stal se odrazovým můstkem pro vzestup akcií finančního sektoru.

Co se děje?
Regulační rámec Basel III se dočkal zveřejnění a oproti očekávání je daleko mírnější. Kapitálový ukazatel tier1 kapitálu požaduje po bankách 7 % kmenového kapitálu a k tomu polštář ve výši 2,5 %. Tomuto požadavku musí banky vyhovět nejpozději do roku 2019. Během této doby budou muset navíc průběžně splňovat určité dílčí mezníky, bez jejichž splnění nebudou moci vyplácet dividendy, nicméně nebudou nuceny navyšovat hotovost. Tento krok by měl být dnes ráno a možná ještě zítra odrazovým můstkem pro růst akcií především finančního sektoru.

pondělí – hlavní události

GMT Událost Saxo Bank Konsensus Předchozí
08:00 Švédsko: Míra nezaměstnanosti AMV (SRPEN) 4,8% 4,8%
15:00 USA: Federal Reserve nakupuje dluhopisy
18:00 USA: Státní rozpočet (SRPEN, mld.) -95,0 USD -103,6 USD


Situace na trhu
Tento zajímavý týden bude mít z hlediska ekonomických ukazatelů jen pomalý rozjezd. Zpráva státního rozpočtu USA za červenec a švédská čísla o nezaměstnanosti prostě nejsou žádné vzrušující čtení. Ale to nehraje roli, protože v titulcích beztak převáží Basel III.
Velkoobchodní zásoby, které představují neprodané zboží na mezistupni mezi výrobci a maloobchodníky, narostly v červenci meziměsíčně o celých 1,3 % oproti očekávaným 0,4 %. Velkoobchodní zásoby jsou součástí veškerých zásob, které vstupují do výpočtu HDP, což znamená, že páteční zpráva představovala pro ekonomickou aktivitu měřenou HDP ve třetím čtvrtletí malou podpůrnou injekci. Po dvou slabších měsících, kdy velkoobchodní tržby poklesly v květnu i v červnu o 0,5 %, došlo i u nich k nárůstu (0,6 %).
Robustní data z Číny a poměrně umírněná pravidla Basel III podpořily růst chuti riskovat. Průmyslová výroba překonala konsensuálně očekávaných 13 %, když meziroční růst v srpnu vykázal 13,9 %. Podobně se v srpnu zvýšila i míra inflace, na 3,5 %. Víkendové spekulace opravdu naznačovaly, že by Čína mohla zvýšit svou referenční sazbu, aby zchladila ekonomiku. To se ale nestalo, což dokazuje, že čínští politici stále upřednostňují růst.
Kanadská zaměstnanost se v srpnu po překvapivém červencovém poklesu o 9 300 pracovních míst znovu odrazila vzhůru. Trh práce zase jednou předčil očekávání, když zaznamenal růst počtu pracovních míst o 35 800 (konsensus: 30 000), i když nezaměstnanost mírně vzrostla z 8,0 % na 8,1 %. To však bylo způsobeno vyšší mírou účasti na trhu práce (ze 67,3 na 67,4). Negativní stránkou zprávy je skutečnost, že většina pracovních míst byla vytvořena ve školství.


Akcie: Pohled zblízka
Očekáváme, že evropské trhy otevřou dnes ráno o 1 % výše. To je jednoznačně dáno méně přísnými pravidly, kterými se bude řídit kapitálová struktura bank, než jaká předpokládal obávaný Basel III. Zbývá jen zodpovědět otázku, zda je to možno brát jako ukazatel skutečného stavu současných bankovních rozvah. Pokud ano, pak to nevypadá až tak růžově, také vzhledem k tomu, že banky budou mít na úpravu celých 8 let hájení. V případě Basel III si Evropané zvolili podobnou cestu jako Japonci. Namísto velkého třesku bude restrukturalizace rozvah probíhat v postupných krocích, což zajistí dostatek času na řádnou konsolidaci a získání dalšího kapitálu.
Z technického hlediska jsme stále uvězněni v úzkém pásmu a míříme k jeho horní hranici.

Vývoj ekonomických ukazatelů Saxo Bank Konsensus Aktuální úroveň Předchozí úroveň Revidovaná úroveň
Švédsko: Průmyslová výroba (m-m) (ČERVENEC) 0,7 % 1,1 %
Norsko: Index spotřebitelských cen (m-m) (SRPEN) -0,2 % -0,5 %
Norsko: Index spotřebitelských cen očištěný (m-m) (SRPEN) -0,1 % -0,6 %
Velká Británie: Index výrobních cen – vstup (m-m) (SRPEN) 0,1 % 0,1 %
Kanada: Změna zaměstnanosti (SRPEN, v tis.) 30,0 -9,3
Kanada: Míra nezaměstnanosti (SRPEN) 8,0 % 8,0 %
USA: Velkoobchodní zásoby (m-m) (ČERVENEC) 0,4 % 0,1 %

0 komentářů: