20 září 2010

Další spekulace o zadlužení EU ubraly EUR v pátek na lesku

Páteční obchodování na londýnském a newyorském trhu brzy otupilo ostří vzestupu ochoty riskovat, když znovu vzplály spekulace o problematice státního zadlužení zemí eurozóny – tentokrát se jednalo o tvrzení komentátorů, že Irsko a Portugalsko potřebují financování od MMF (což však příslušní ministři financí i sám MMF následně popřeli). Otázka zadlužení zemí periferie znamenala prudký výprodej, jelikož irské CDS vylétly na rekordní maxima a výnosy portugalských 10letých dluhopisů vzrostly o 13 bazických bodů. Během asijské seance spadlo EUR ze svých nedávných maxim dosažených v tomto cyklu a po zbytek dne se obchodovalo v nižším pásmu.
O víkendu přinesl tisk zprávy o tom, že EU a MMF umožnily Řecku o jeden měsíc odložit zátěžové testy řeckých bank. Na blogu FT poznamenává M. El-Erian ze společnosti PIMCO, že obavy o solventnost zemí EU se zvyšují, a naznačuje, že finanční pomoc veřejnému sektoru nefunguje (viz jeho příspěvek zde). Zítřejší dluhopisové aukce v Řecku, Španělsku a Portugalsku nám mohou poskytnout určité indicie ohledně vážnosti této situace.
Stejně tak byly ze svého piedestalu sraženy i rizikové měny, ale i přesto se udržely na významných úrovních podpory. USDJPY mezitím zůstal uvězněn v úzkém pásmu pod 86,0, i když japonští představitelé znovu nadhodili téma své možné intervence na měnových trzích. Víkendový tisk se zabýval především rostoucí mezinárodní kritikou jednostranné japonské intervence z minulé středy. Guvernér Bank of Korea Kim Choong-soo prohlásil, že samo Japonsko si se silným jenem poradit nedokáže a bude muset svou politiku koordinovat mimo jiné s USA a Čínou.

Podíváme-li se na zveřejňovaná data, spotřebitelský index v USA podpořil místní trh s dluhopisy, když jádrový CPI v srpnu opět poklesl (meziměsíčně beze změny oproti předpokladu +0,1 %), zatímco roční čísla se dostala na nejnižší úroveň od poloviny 60. let. Index důvěry spotřebitelů University of Michigan přinesl mírné zklamání (66,6 oproti očekávaným 70,0 a poslední hodnotě 68,9), což se projevilo jako zátěž pro ropu, která obratem dostala pod tlak CAD: ten se pak obrátil vzhůru a vyklidil ziskové pozice pod 1,03. I tak se akciové trhy dokázaly udržet v mírném zisku až do uzavření (nikam výše už to ale nedotáhly), když DJIA uzavřel o 0,12 %, S&P o 0,08 % a Nasdaq o 0,54 % výše.

Září bylo již třetím měsícem v řadě, kdy ceny domů ve VB zaznamenaly pokles, čímž podle nejnovějších údajů Rightmove úspěšně přišly o veškerý nárůst, jehož dosáhly v první polovině roku. Zdá se, že přístup k financování představuje stále problém (čehož budou zřejmě dokladem i dnes zveřejněné údaje hlavních bank o schválených hypotékách), a nesmíme zapomínat, že dopad vládních úsporných opatření se teprve očekává, takže vyhlídky na vývoj cen domů ve VB nejsou nijak slibné.

Dnes očekáváme z VB čísla o schválených hypotékách a o peněžní zásobě M4 a ze Švýcarska ekonomickou prognózu institutu KOF. Víkendové volby ve Švédsku zřejmě vyústí v povolební pat, takže nespouštějme tamní vývoj s očí. Severoamerická seance zahájí týden transakcemi s mezinárodními cennými papíry a velkoobchodními tržbami v Kanadě ruku v ruce s indexem trhu rezidenčních nemovitostí NAHB v USA, nicméně většinu pozornosti na sebe zřejmě strhne zítřejší zasedání FOMC. Sledujte vystoupení J.C. Tricheta z ECB a A. Sentance z BoE.

0 komentářů: