09 září 2010

9.9. Forexový blog Kena Vekslera: Stres a nervy odrazují býky i medvědy

Ken Veksler, Senior Manager, Trading and Advisory, Saxo Bank

Přes noc obecně zajímavý vývoj, ne tolik pokud jde o konkrétní měnové páry nebo trhy, ale spíše pokud jde o myšlenky a závěry, ke kterým jsem dospěl nad sklenkou vynikajícího italského červeného vína…

Snad nejvíce fascinující aspekt trhu je pro mě momentálně ta skutečnost, že, ano, lidé se opravdu vracejí z dlouhých letních prázdnin a samozřejmě likvidita a objemy se opět zvedají, ovšem i v tomto celém kontextu se zdá, že zde máme výrazný nedostatek přítomnosti, která by skutečně stiskla knoflík a rozjela obchodování opět naplno. Co tím myslím? Vysvětlení je jednoduché – trh je nervózní, a v tomto případě to není nervózní očekávání, je to prostě skutečný stres a nervy.

Nikdo nechce být tím prvním, kdo vstoupí do nějakých skutečných pozic u měnových párů, a toto vše se odráží v současných pohybech cen a v titulcích zpráv, které trhem hýbají.

Obchodování tohoto týdně jsme začali pozvolna, protože v USA byl svátek, a další den ráno jsme se ve Wall Street Journal dočetli to, co již všichni věděli (ale zdánlivě za poslední tři měsíce pohodlně zapomněli), tedy že máme krizi státních dluhopisů, a, světě div se, že nebyla odvrácena, když se všichni v době letních dovolených opalovali na sluníčku.

Rázem se nedávný nárůst rizika (nemluvě o EURUSD) zastavil a úplně zkameněl! Zdá se, že následující den někdo uzavíral své krátké pozice v akciích a trh se celkově začíná znovu vzpínat. Tentokrát se u indexu S&P tlačí na čerstvou rezistenci v oblasti 1110 a táhne s sebou samozřejmě také rizikové měnové páry.

Měny protinožců a obecně měnové páry s vysokým beta jsou v jakémsi limbu a je to tanec, který může dost dobře vést ke zlomení vazu. V tuto chvíli nevidíme žádný určitý směr a obávám se, že ještě bude nějakou dobu trvat, než nějaký uvidíme.
Nad tímto trhem nemají kontrolu ani býci ani medvědi a pohled na denní objemy na devizových či akciových trzích to jen potvrzuje.

Co se tedy bude dít do té doby, než bude někdo opravdu schopen stisknout knoflík? Jednoduše setrváme v této zóně nerozhodného obchodování a budeme se snad snažit vytěžit něco prostřednictvím opcí spíše než spotu.

Opce jsou nyní levnější, protože volatilita je nižší a vzhledem k tomu, že krátko/střednědobý výhled je spíše zamlžený. Nejlepší je zvolit nějaké levné jedno nebo dvouměsíční opce s nízkým delta, posadit se a počkat, až nějaká opice jako první hodí tu hrst plnou exkrementů.

Dobře, už dost mého opileckého filozofování. K dnešnímu trhu…
Ve Velké Británii budou dnes zveřejněny údaje o obchodní bilanci a rozhodnutí BoE o sazbách, zatímco z USA se dozvíme týdenní údaje o zaměstnanosti.

Můj celkový pohled na trh a různé úrovně u měnových párů se nezměnil a můj vzkaz zůstává stejný jako v několika posledních dnech. Za pozornost stojí jedině AUDUSD. Pokud nejste zastáncem prodeje při posilování, pak je to skvělá možnost k obchodování nějakých opcí… Zde ale bude ještě pár dnů trvat, než dojde k ostrému obratu…

0 komentářů: