08 září 2010

8.9. Forexový blog Kena Vekslera: Volatilita se vrací, i když možná jen na krátko

Ken Veksler, Senior Manager, obchodní poradenství, Saxo Bank

Než přejdu k nočnímu nesmyslu, mohu vám říct, že již teď ráno zaznamenáváme docela slušnou aktivitu u GBPUSD a EURUSD, přičemž i USDCHF vypadá docela živě. U GBPUSD, kromě aktivace stop příkazů na úrovni 1,5430, nabral trh vítr do plachet díky tomu, že Vodafone prodal svůj podíl ve společnosti China Mobile a musel repatriovat přibližně 70 % výnosů, což se volně řečeno promítlo do nutnosti nakoupit kolem 3 mld. GBP, a to bylo jednoznačně dost na to, aby se GBPUSD dostal ještě výše a dosáhl dnes ráno hladin poblíž 1,5490.

Tom raději (ve svém frenetickém stavu) nechává tento vzestup vyprchat a dívá se spíše na ekonomické fundamenty, které byly potvrzeny v noci údaji o trhu nemovitostí z banky Halifax, a očekává také zveřejnění produkce zpracovatelského sektoru o něco později dnes dopoledne. Vypadá to, že trh před touto zprávou nakupuje spekulace a prodává fakta…

Stejně zajímavý je i vývoj u EURUSD. Hodně se nyní již druhý den hovoří o zítřejší expiraci velkého objemu (2 mld.) opcí s realizační cenou 1,2600. Další olej do toho ohně přilili dokonce i obchodníci v Asii, kteří se angažují a nakupují overnight obchody jak přímo nebo přes prostředníky s realizačními cenami na stejné úrovni. Trh jednoznačně něco tuší a během denního obchodování se může ukázat, že dostat se přes pásmo 1,2730/50 nebude lehké.

USDCHF již poněkolikáté v tomto roce klesá na nová minima, která se tentokrát nacházejí těsně pod úrovní 1,0065, přičemž čarou v písku je 1,0070, jejíž přesvědčivé prolomení by otevřelo cestu k paritě a ještě dále za ni. Bedlivě tento měnový pár sledujte, protože věci mohou nabrat opravdu ošklivý směr…

Pokud jde o zveřejňovaná data, již jsme se zmínili o údajích z Velké Británie a později očekáváme z Kanady údaje o počtu vydaných stavebních povolení a na pořadu dne je také rozhodnutí BoC s průvodním prohlášením. Zdálo by se, že trh dnes jednoduše musí započíst do ceny zvýšení základní sazby o 25 bazických bodů, ale z nějakého záhadného důvodu (který je alespoň mně nejasný) jsou obchodníci před zveřejněním trochu na jehlách, a proto prozatím USDCAD posiluje.

Na trzích se toho dnes děje dost, takže dnešní den bude pro spekulanty zajímavý, v každém případě bych ale přidal slovo varování – trhy budou poněkud nepokojné, takže buďte opatrní.

0 komentářů: