01 září 2010

1/9/2010 - Ztráty pracovních míst v privátním sektoru v srpnu?

Mads Kofoed, stratég trhu, Saxo Bank

 Riziko potřebovalo k oživení pouze lepší než očekávaná data o důvěře spotřebitelů v USA, což je náznak, že každá dobrá ekonomická data povedou k oživení. Nicméně si udržuje naše stanovisko, že se riziko obecně nebude moc uvolňovat, když vidíme další zhoršování v ekonomice USA (a ve světě).

 ISM výrobní je dnes během dne spouštěčem a nyní očekáváme lepší hodnotu (53.6), než je konsensus (52.8), i když si udržujeme naše stanovisko, že ISM výrobní tento rok poklesne pod 50 později v tomto roce. Lepší než očekávané číslo ISM pravděpodobně povede k dalšímu oživení z úlevy.

Co s děje?
Výrobní sektor rostl v srpnu pomaleji než v předchozích devíti měsících a očekáváme, že to dnešní zpráva o ISM výrobním indexu ukáže. Celkové zpomalení ekonomiky bylo během léta patrné a očekáváme, že to bude pokračovat na podzim a v zimě. Prakticky všechny regionální PMI poklesly v srpnu, což podporuje názor o zpomalení ve výrobním sektoru v srpnu.

ISM výrobní není dnes jediným rizikem události, bude také zveřejněn odhad nonfarm payrolls od ADP. Konsensus očekává nárůst v payrolls o 15,000 i přes velmi špatné zprávy o nárocích v nezaměstnanosti a celkově se zhoršujícím ekonomickým datům v srpnu. Očekáváme nárůst o 5,000, a také předpověď soukromých nonfarm payrolls, odhadovaná BLS, ukazuje nárůst o 5,000 v pátek. Celkově to znamená, že aktuálně očekáváme celkový pokles o 110,000 v nonfarm payrolls v srpnu. Trend je však jasný, a neočekáváme, že zaměstnanost podstatně zlepší v následujících měsících.

SITUACE NA TRHU
Zpráva Conference Board včera oznámila, že důvěra spotřebitelů v srpnu stoupla na 53.5 z 51 v červenci, což bylo dost, aby to vedlo k oživení u rizika i přes špatný index Chicago PMI. Pokud se do zprávy podíváme hlouběji, zpráva nebyla tak dobrá, jak naznačovalo oživení rizika, protože důvěra byla poháněna výhradně očekáváními, která vzrostla na 72.5 z 67.5.

Složka současná situace poklesla na 24.9 z 26.4 a pracovní rozdíl (labour differentia)l také opět pokles, tentokrát na -41.9 z -40.7. Tento ukazatel měří rozdíl mezi spotřebiteli, kteří nalézají práci hodně a těmi, kteří ji špatně hlredají.

Záznam ze zasedání FOMC 10. srpna nebyl příliš vzrušující, ale FOMC snížil několik předpovědí, včetně HDP, který byl revidován níže na pásmo 3-3.5% z 3.2-3.7% pro rok 2010. Také u míry nezaměstnanosti a různých ukazatelů inflace došlo k negativním revizím.

Záznam z jednání dočasně utlumil riskování, to se však rychle vrátilo zpět kvůli lepším číslům z Austrálie a Číny. Australský HDP vrostl o 1.2% v 2Q (0.9% oček. a 0.7% dříve) , zatímco čínské PMI stouply na 51.7 a 51.9 z 51.2 a 49.4, v uvedeném pořadí. Zejména čísla z Austrálie byla v minulých dnech lepší, což pomohlo AUD k návratu ze srpnového minima 25.

0 komentářů: