01 září 2010

1. 9. 2010 - Asie si užívá den ve znamení ochoty riskovat – dokáže Evropa udržet krok?

Andrew Robinson, Senior Forex Market Analyst, Saxo Bank

Wall Street na konci srpna pokulhával, jeho výsledky nebyly zdaleka impozantní, i když se alespoň zastavil celkový pokles a index S&P se minulý měsíc udržel na hranici 1040. Údaje zveřejněné včera v USA byly smíšené. Důvěra spotřebitelů předčila očekávání, když v srpnu vzrostla z červencových 51,0 na 53,5 (i když dílčí složky indexu nebyly tak růstové jako celkové číslo, přičemž největší zlepšení připadá na část očekávání).

Chicagský index nákupních manažerů byl o něco horší, než se předpokládalo – 56,7 oproti předchozím 62,3 (a očekávaným 57,0). Index cen domů CaseShiller vzrostl meziměsíčně o 1,0 % a meziročně o 4,2 %, což byl výsledek lepší, než předpokládaly konsensuální odhady.

Zápis s posledního zasedání FOMC naznačuje, že někteří představitelé Fedu nejsou spokojeni s vydaným závěrečným prohlášením a někteří z nich vyjadřují znepokojení nad tím, že opětovné investování splátek jistiny dluhopisů státem podporovaných agentur a cenných papírů krytých hypotékami (MBS) by nakonec východisko z krize ještě ztížilo. Pokud jde o ekonomiku, někteří členové se obávají zvýšeného rizika poklesu jak u tempa růstu, tak u inflace. Jen málo se však diskutovalo o konkrétních možnostech dalšího uvolňování. Zápis z jednání fakticky pohřbil veškeré šance na návrat ochoty riskovat z konce měsíce.

V Asii to v novém měsíci vypadalo úplně jinak, většina údajů překonala prognózy a signalizuje, že asijské ekonomice možná ještě trocha páry zbývá. Nejprve australský index výkonnosti zpracovatelského sektoru za srpen klesl z 54,4 na 51, stále se ovšem drží nad prahem kontrakce/expanze na úrovni 50. Důležitější možná je, že v témže měsíci překonal očekávání oficiální čínský index nákupních manažerů (PMI), neboť z 51,2 poskočil na 51,7, čímž prolomil tříměsíční sestupný trend a překonal očekávání trhu na úrovni 51,5. Údaje zveřejněné HSBC jako ekvivalent PMI naznačují ještě silnější odraz z hodnoty 49,4 za předchozí měsíc na hodnotu 51,9.

Co se týče Evropy, uvidíme, zda eurozóna dokáže udržet vzestup v oblasti rizika, protože nás čeká zveřejnění řady výsledků PMI ve zpracovatelském sektoru mnoha zemí – Švédska, Norska, Švýcarska, Německa, eurozóny a Velké Británie. Zároveň budou zveřejněny údaje o maloobchodních tržbách v Německu. Pokud jde o americké obchodování, očekáváme údaj o počtu propuštěných zaměstnanců dle společnosti Challenger, změnu počtu pracovních míst v soukromém sektoru dle ADP, index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM a index cen ISM a nakonec stavební výdaje za červenec.

0 komentářů: