17 srpna 2010

FX Update - 17.08 - Další pokles amerických výnosů tupí ostří dolaru

Noc přinesla na devizových trzích volatilní obchodování, jelikož většina měnových párů prolomila pásmo asijské seance na obou stranách. Počáteční posilování EUR se zastavilo, když se do popředí znovu dostala problematika státního zadlužení. Spready CDS v zemích na periferii EU se znovu zvýšily, přičemž k přerušení vzestupu jednotné měny přispěla i zpráva o tom, že financování portugalských bank ze strany ECB se od června zvýšilo.

Americká data nás i nadále nijak nepřekvapují. Výsledky prvního z významných amerických regionálních průzkumů průmyslové aktivity – index podnikatelské nálady NY Fedu – byly o něco silnější než minule, ale zaostaly za očekáváními (7,10 oproti 8,0 a 5,08 minule). Pokud jde o podrobnosti, optimisty povzbudil solidní nárůst počtu zaměstnanců a odraz u průměrného pracovního týdne, ale zbylo tu něco i pro pesimisty: nižší indexy nových objednávek a přijatých cen.

Údaje o přílivu kapitálu TIC za červen nám poskytují vysvětlení, proč se zastavilo posilování dolaru. Čistý odliv zahraničního kapitálu činil 6,7 mld. USD. Možná ještě důležitější je skutečnost, že tato data ukázala, že ze strany centrálních bank byla v uvedeném měsíci po amerických aktivech slabá poptávka a téměř veškeré kapitálové toky směřovaly do soukromého sektoru.

Především Čína držela méně amerických aktiv než v květnu (to však nahradila poptávka z Japonska). Posledním dílkem do skládačky včera zveřejňovaných dat byl index stavitelů domů NAHB, který se propadl na nejnižší úroveň za 17 měsíců a ukázal, že po doběhnutí programů daňových úlev zůstává na trhu veliký převis zásob. V rámci obecné nechutě k riziku, která ovládla trhy před koncem seance, posilovaly všechny druhy amerických dluhopisů a výnosy z dvouletých dluhopisů jsou nyní bezpečně pod 0,5 %. USDJPY se posunul zpět na úroveň 85,0, která se považuje za klíčovou.

Během evropské seance očekáváme zveřejnění údajů o běžném účtu platební bilance eurozóny a dále nás čeká také britský index maloobchodních cen a index spotřebních cen (bude i nadále uvádět BoE do rozpaků svoji tvrdohlavě vysokou hodnotou?), po kterých bude následovat německý index ekonomického sentimentu ZEW. Během americké seance nás čeká spousta dat a těšit se můžeme na index výrobních cen, údaje o započaté výstavbě, počtu vydaných stavebních povolení a průmyslové výrobě/využití kapacit.

0 komentářů: