04 srpna 2010

FX Update 04.08 - Uprostřed rozvířených spekulací ohledně dalšího kvantitativního uvolňování chystaného Fedem na příští týden USD dále oslabuje

Americká data zveřejněná přes noc pokračovala ve svém nepřesvědčivém tónu a dále podpořila již tak rozvířené spekulace týkající se dalšího možného kvantitativního uvolňování, ke kterému by se Fed mohl odhodlat na svém dalším zasedání. Nejdůležitější americká data, mezi něž patří osobní příjmy a spotřeba, se oproti předešlému měsíci nezměnily, ovšem po započtení inflace vykázaly jenom nepatrný nárůst. Americké průmyslové objednávky v červnu namísto očekávaného propadu o 0,5 % meziměsíčně poklesly o 1,2 % a pokud je o zásoby, celkové podnikové zásoby poklesly meziměsíčně o 0,1 %, na čemž se podepsaly především velké poklesy v zásobách nafty a uhlí. Americkému trhu se nemovitostmi se ani tentokrát příliš nedařilo a rozjednané prodeje domů poklesly oproti původně očekávanému meziměsíčnímu 1,3% nárůstu o 2,6 %.

Tato nepřesvědčivá data pomohla stlačit úročení amerických dluhopisů na rekordní minima, přičemž úroky z 2letých dluhopisů poklesly o 0,53 %. Tento vývoj zase přispěl k všeobecnému oslabování USD, kterému v tomto ohledu ještě přitížily spekulace o dalším kvantitativním uvolňování, které lze očekávat v nejbližší budoucnosti, tj. na dalším zasedání Fedu. USDJPY byl stlačen na nejnižší úroveň od loňského listopadu, kdy se na něm podepsal výrok japonského ministra financí Noda o tom, že hladinu pro JPY by měly určit trhy (přestože během ranní asijské seance vystoupil z prohlášením, že devizové kurzy podrobně sleduje). Na pozadí oslabujícího amerického dolaru jiné měny posilovaly – EUR poprvé za poslední tři měsíce překonal hladinu 1,32 a GBP se přiblížila psychologické hranici 1,60. AUD se po poslední dávce slabých makrodat a nehybné RBA držel poněkud v pozadí.

Na začátku evropské seance se veškerá pozornost stáčí směrem k PMI v nevýrobních odvětvích – budou zveřejněna data z Německa, EU a VB. Dále budou v Evropě zveřejněny maloobchodní tržby v eurozóně a pokud jde o USA, ještě než budou v pátek zveřejněny počty pracovních míst mimo zemědělství a údaje o nezaměstnanosti, přijde zpráva společnosti Challenger o zkrácení počtu pracovních míst a údaje ADP o změnách zaměstnanosti. Seanci završí data institutu ISM o podnikatelské aktivitě mimo výrobní odvětví.

0 komentářů: