08 července 2010

Komentář Kena Vekslera - 08.07

Dobré ráno,
Budiž sláva vždy neohroženému a horkokrevnému AUD, který přes noc jasně předčil všechny ostatní, z větší části díky hvězdnému výsledku nezaměstnanosti, který zaznamenal pokles o 45,9 tis. nezaměstnaných oproti očekávaným pouhým 15 tis.; oficiální míra klesla z 5,2 % na 5,1 %. Rychlému a téměř skokovému nárůstu tohoto měnového páru pomohlo, že trh začal stagnovat a být samolibě krátký, takže vsadil na špatnou kartu a byl nucen pokrývat těžké krátké pozice. Trh je nyní očištěn od všech stop příkazů pro případ růstu (těžko si představit nějaké další příkazy většího objemu sedící nad úrovní 0,8780) a zóna mezi 0,8780 a 0,8830 se tak stává přechodným definujícím cílem, tzn. pokud vyklidíme nad těmito úrovněmi, trh bude ve správné pozici, aby zamířil zpět do starého pásma 0,8880 až 0,9330/50. Jinak bych rozumně očekával, že se u tohoto páru v nadcházejících dnech vše uklidní a pomalu zkoriguje směrem dolů.
Ochota riskovat jinak dostala zdravou vzpruhu, neboť akciové indexy poskočily nahoru, když index S&P prolomil rezistenci poblíž úrovně 1045 a přes noc zaznamenal maximum na futures kontraktech na úrovni 1062 a lehce se dotkl další úrovně rezistence na hodnotě 1065. Je tento pohyb udržitelný? Osobně si myslím, že ne, ale blíží se sezóna zveřejňování výsledků, takže si dovedu představit, že o akcie bude i nadále větší zájem vzhledem k očekávaným hvězdným výsledkům. Asijské indexy se jasně nechaly vést situací v USA a většinou přes noc vzrostly přibližně o 2 %. Index VIX pochopitelně zamířil dolů a opční trh obchoduje s menšími objemy. Není to významný pohyb, ale stačí k tomu, aby podpořil celkovou náladu na spotovém trhu.
Dnes očekáváme výsledky zasedání ECB a BoE. Ani jedno z nich pravděpodobně nepřinese žádné překvapení ohledně úrokových sazeb, trh by ale měl nervózně očekávat průvodní prohlášení/tiskovou konferenci J.-C. Tricheta. Téma diskuse by se mělo točit kolem připravovaných zátěžových testů a bezpochyby lze očekávat také nějaké to povzbudivé poplácávání po zádech v souvislosti s chabým výsledkem aukce tříměsíčních úvěrů z minulého týdne. Posledně zmíněné pravděpodobně dodá „důvěryhodnosti“ Trichetově rétorice ohledně „normálních“ úrovní likvidity na úvěrových trzích eurozóny. Pokud jde o dění ve Velké Británii, dnes se to sice nedozvíme, ale A. Sentence s nejvyšší pravděpodobností opět vyjádří svůj nesouhlas a nejspíš bude hlasovat pro zvýšení úrokových sazeb, zatímco zbývající členové BoE se pravděpodobně spokojí s tím, že se v této záležitosti zdrží hlasování. Později během odpoledne nás samozřejmě čekají údaje z USA o počtu pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti, ohledně kterých skutečně odmítám spekulovat, protože oznámené údaje se mohou pohnout oběma směry, a dokonce i reakce trhu na ně může být opačná.
Pokud jde o měnové páry, v současné době je chuť k riziku pevně ve hře a vzhledem k tomu, že trhy jsou ve znamení ospalých letních dnů, budeme jen těžko bojovat s přílivem. Zároveň je ale také třeba mít na paměti mnohokrát opakovanou zkušenost, že chuť k riziku je velice ošemetná věc, která může vyvanout stejně rychle, jako se objevila. EURUSD má podle mého názoru dobré vyhlídky a rozhodně lze očekávat, že se alespoň ještě jednou pokusí zaútočit na pásmo 1,2670/80, přičemž existuje slušná šance (podle mého názoru), že toto pásmo prolomí, na ceně se následně začne projevovat uzavírání krátkých pozicí a měnový pár rychle zamíří k 1,2750. Raději se tomuto páru budu vyhýbat a počkám si, až se usadí prach.
Jak se zdá, GBPUSD podle všeho konečně dochází dech a vzhledem k tomu, že na úrovní 1,5230 sedí dobré nabídky značného objemu, očekávám během zítřka nebo v nejbližší době návrat dolů na úroveň 1,5080. I přes výše uvedené však k další korekci a poklesu povede pouze jasné prolomení hranice 1,4980 a uzavření pod ní. Prozatím tedy sázím na pohyb ve výše zmíněném pásmu, ovšem přikláním se spíše k poklesu.
USDJPY se posunul a nepřekvapilo, že většina měnových párů s JPY zaznamenala během pohybu, ke kterému došlo během nočního obchodování, nárůst. Stále mám pocit, že se celý tento pohyb vyřeší sám, a očekávám tedy, že se USDJPY nedostane do pásma 88,80/89,30, což povede k dalšímu pohybu směrem dolů, který bude definovat nové pásmo platné po zbytek tohoto měsíce, které bude pro nejbližší období ohraničené zespoda hodnotou 87,00.
USDCAD je stále uvězněn v pásmu, jehož horní hranice je pohodlně usazena na úrovni poblíž 1,0680, a při pohybu dolů si své krátké pozice vybírám okolo úrovně 1,0330.
Řeknu vám, že současný trh mě nijak netěší, protože najít nějaký obchod s dobrou relativní hodnotou je jako najít jehlu v kupce sena, tj. prakticky nemožné. Doporučuji obchodovat opatrně, a pokud se dokážete od obrazovky odtrhnout, rozhodně to udělejte, protože se zdá, že v následujícím přibližně týdnu můžeme čekat jenom trable.
S pozdravem,
Ken Veksler

0 komentářů: