02 července 2010

Komentář Kena Vekslera - 02.07

Dobré ráno,

Korelace! Jaké korelace?!…

Včerejšek byl škaredý a nemá cenu to popírat. Nejdříve převládala nechuť k riziku, potom se rizikový apetit zvedl, aby trhy nakonec skončily horizontálním a velmi chaotickým pohybem.
Za posledních 14 hodin mnozí své pozice uzavírali se ztrátou a jsem přesvědčený, že bolestné zkušenosti budou na pořadu dne i dnes.
Jak už tvrdím nějakou dobu, všechny ty řeči o chuti či nechuti k riziku jsou jenom pohodlným mýtem, kterým se trh nechal unést a který používáme k vysvětlení některých iracionálních pohybů a korelací. Zcela v souladu se stádní mentalitou platí, že čím více lidí něčemu věří, tím vžitější se to stane, až je z toho naše druhá přirozenost, a na každý pohyb trhu potom pohlížíme jako na vyplňování jednoho ze dvou možných scénářů, což nám umožňuje snadněji rozhodovat o našich obchodech. Žvásty! Všechno je to ve skutečnosti naprostý nesmysl, a i když na základě jednoho dne nemusí nutně dojít ke změně paradigmatu nebo zásadní změně, včera došlo podle mého názoru k dostatečně významnému posunu, aby věcmi skutečně otřásl a aby někteří začali pochybovat o tom, kam se trh vydá v následujícím okamžiku a především jak tyto pohyby zobchodovat.

Pokud jde o dnes zveřejňovaná data, všichni samozřejmě čekáme na odpolední americké údaje o změně počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru (NFP), a i když všechny předběžné odhady zveřejněné v tomto týdnu naznačují, že můžeme očekávat velice slabá čísla, rozdíly mezi jednotlivými odhady jsou jako obvykle velké a odhaduje se pokles o 70 až 180 tis… Udělejte si z toho závěr, jaký chcete. Po včerejším pohybu je ještě obtížnější předpovídat, jak bude trh v tomto případě interpretovat pozitivní nebo negativní čísla.

Na dnešní vývoj nemám jednoznačný názor a stále mne sužuje bolest ze včerejška. Pokud jde o úrovně, věnujte pozornost zjevným hladinám: u EURUSD 1,2530 a u GBPUSD 1,5225. AUDUSD se bude snažit pokořit 0,8500/30, a to i po definitivním snížení Henryho daně, na kterém se v noci dohodli těžaři s australskou vládou. USDJPY má stále tendenci oslabovat a pravděpodobně se dnes pokusí ještě jednou otestovat úroveň 87,50.

DXY se vyvíjí zajímavě a vážně testuje střednědobou podporu na úrovni 85. Pokud převáží logika nebo dokonce gravitace, měli bychom se u tohoto indexu dočkat krátkodobé korekce směrem vzhůru.

Dnes si, přátelé, nenechte zvlhnout střelný prach a na hlavy si nasaďte ochranné přílby, protože ať už se po zveřejnění NFP stane cokoli, nebude to hezké. A mimochodem, v pondělí je v USA svátek, takže obchodníci se dnes budou snažit zavřít krám a ohlásit konec hry, jakmile jim to čas dovolí.

Hodně štěstí a pěkný víkend vám všem.

S pozdravem,

Ken Veksler.

0 komentářů: