28 července 2010

FX Update 28.07 - Měnové trhy zaznamenaly během nočního obchodování protichůdné pohyby

Velmi slabý australský index spotřebitelských cen za 2. pololetí způsobil zapotácení AUD; očekávané zvyšování sazeb revidováno směrem dolů

Komentáře k dění na trhu:

Pro měnový pár USDCAD mělo včerejší obchodování smíšený průběh, neboť propad, ke kterému došlo na začátku obchodování, se později prakticky úplně obrátil. Na začátku obchodování vyvíjelo tlak prolomení technické podpory USD indexu na úrovni 82,0, také EUR prolomilo nová maxima cyklu a GBP se dostala nad 200denní pohyblivý průměr. Na dolar se však usmálo štěstí po zveřejnění příznivých údajů o cenách domů v USA (index cen domů CaseShiller vzrostl meziměsíčně o 0,47 % a meziročně o 4,61 %, a překonal tak v obou případech očekávání) a index uzavíral víceméně beze změny. Další zveřejňovaná data ovšem už tak přesvědčivá nebyla – index spotřebitelské důvěry Conference Board se propadl na nejnižší hodnotu za posledních pět měsíců, což ukazuje, že američtí spotřebitelé se více obávají o možnou ztrátu svého zaměstnání a příjmů, a také týdenní údaj ABC se propadl na -48 bodů z -45 bodů vykazovaných v minulém týdnu; index tak zaznamenal pokles již čtvrtý týden za sebou a nachází se pouhé 2 body od svého minima za rok 2010. Index výrobní aktivity richmondského Fedu překonal očekávání, oproti předchozímu měsíci je však stále na nižších hodnotách.
I přes zmiňovaná slabá data braly trhy s dluhopisy v úvahu spíše vývoj cen domů a výnosy z amerických dluhopisů vzrostly, což stačilo k tomu, aby USDJPY vzhledem ke slabé pozici JPY posílil. Stejně tak posílil i CHF, který je souputníkem USD a bezpečným útočištěm. Zlato pokračovalo ve svém poklesu v souvislosti s uzavíráním dlouhých pozic v ETF, což poslalo žlutý kov pod dlouhodobou podporu trendu z října 2008 na úrovni 1,175. Ceny ropy se také vrátily z úrovní nad 79 USD, a pomohly tak USDCAD udržet se nad hladinou 1,03, která tak představuje technický support.
Ostatní měny byly během asijské seance relativně stabilní, i když EURJPY ustoupil z maxim, na která se dostal během NY seance a na GBPUSD dopadlo vybírání zisků. Asie teď zaujímá převážně medvědí postoj vůči AUD (zcela oprávněně) a je pravděpodobně krátká, u AUD proto existuje riziko nárůstu v důsledku nuceného uzavírání krátkých pozic při otevírání evropských trhů ještě předtím, než zase zamíří dolů.
Co se týče dat, v Evropě bude zveřejněn index spotřebitelských cen v řadě německých spolkových zemí za červenec a také očekáváme prohlášení několika členů Výboru pro měnovou politiku (MPC) BOE. Žádná další makrodata zveřejněna nebudou. V Severní Americe očekáváme červnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby a o něco později také zprávu Beige Book z Fedu.

0 komentářů: