21 července 2010

FX Update - 21.07 - Vzestup EUR se již podruhé zastavil nad 1,30

Komentáře k dění na trhu:
Časný pokus EUR o další posilování byl v noci odražen. Páru se podařilo dostat nejvýše na 1,3029. A to i navzdory silné poptávce při řeckých, irských a španělských aukcích (i když zklamáním bylo Maďarsko). V důsledku vybírání zisků a aktivace krátkodobých stop příkazů obchodníků sázejících na momentum sklouzl pár zpět k 1,29, přičemž hlavním katalyzátorem byly vedle dalších slabých čísel z amerického trhu s bydlením i neuspokojivé výsledky Goldman Sachs. Započatá výstavba se v červnu propadla meziměsíčně o 5,0 %, povětšinou je koncentrována ve volatilním segmentu bytových domů, přičemž započatá výstavba rodinných domů se meziměsíčně snížila o 0,7 %. Stavební povolení na výstavbu rodinných domů se také snížila, a to meziměsíčně o 3,0 %, i když širší index vykázal meziměsíční nárůst o 2,1 %, který je vyšší, než se odhadovalo. Přes všechny tyto negativní vstupy Wall Street v závěru znovu zaspurtoval a uzavřel výše. Rizikové měny zakončily obchodní seanci vzestupem.
Bank of Canada zvýšila úrokové sazby v souladu s očekáváním, ale ve svém prohlášení byla ohledně budoucího vývoje opatrnější a naznačila, že další zvyšování sazeb bude pečlivě zvažovat. Snížila také své růstové prognózy pro rok 2010 z 3,7 % zpět na 3,5 % a pro rok 2011 z 3,1 % zpět na 2,9 %. CAD na pozadí tohoto zvýšení posílil, což se všeobecně očekávalo, přičemž další oporou mu byly rostoucí ceny ropy. GBP zůstává v útlumu, jelikož veřejné finance vykázaly vyšší potřebu výpůjček, než se očekávalo.
Objevily se spekulace o tom, že by Fed mohl snížit úrok, který vyplácí z bankovních rezerv, aby podpořil úvěrování, které bylo jedním z katalyzátorů posledního růstu na akciových trzích, a šéf Fedu B. Bernanke se o tomto tématu možná zmíní nebo ho dále rozvede ve své pololetní zprávě vyžadované dle Humphrey Hawkinsova zákona, se kterou vystoupí dnes večer. V každém případě ceny na trzích zřejmě začínají zohledňovat určitý posun směrem k dalšímu kvantitativnímu uvolňování; klíčová teď tedy bude Bernankeho zpráva a reakce trhu, obzvláště s přihlédnutím k aktuálním kurzům dolaru.
Ještě před pátečním zveřejněním výsledků zátěžových testů bank v EU konstatoval španělský ministr financí, že všech 27 španělských bank testem prošlo, přičemž francouzský deník Le Monde ujistil čtenáře o tomtéž v případě francouzských bank. Doufejme, že skutečné výsledky to potvrdí (!), i když mám dojem, že většina těchto příznivých zpráv je už v riziku a kurzu eura dávno zahrnuta.
Na datové frontě v Asii byl opět klid: podle zápisu ze zasedání BOJ se členové bankovní rady shodli, že nový program půjček určených k povzbuzení hospodářského růstu ve vybraných oblastech skutečně, pokud bude efektivní, napomůže cenové stabilitě a nepoškodí měnovou politiku. Vyjádřili určitou opatrnost ve výhledu na druhé pololetí, až tento stimulační program skončí. Jediná další zveřejněná data představoval australský předstihový indikátor Westpac, který se meziměsíčně povytáhl o 0,2 % vzhůru, nicméně v pořadí již druhý měsíc nasvědčuje zpomalování roční míry růstu.
V Evropě stojí za pozornost zápis ze zasedání BOE, v němž trhy vyhlížejí nejnovější postoj k zatvrzele vysokým mírám inflace. V Severní Americe jsou na pořadu dne pouze velkoobchodní tržby v Kanadě, a nesmíme zapomínat na vystoupení Bena Bernankeho před bankovním výborem Senátu.

0 komentářů: