20 července 2010

FX Update - 20.07 - EUR prokazuje svou odolnost navzdory jednání MMF s Maďarskem, snížení ratingu Irska

Asie znovu ve znamení ochoty k riziku, že by v souvislosti s blížícím se pátečním bankovním zátěžovým testem?

Komentáře k dění na trhu:

Přes noc relativně neurčité obchodování, počáteční oslabování EUR na pozadí vyjednávání MMF s Maďarskem a snížení ratingu Irska agenturou Moody’s (na stejnou úroveň se S&P a o jednu úroveň nad Fitch), brzy opadlo. Z dalšího slabého údaje z USA, když index trhu rezidenčních nemovitostí NAHB poklesl z předchozích 16 na 14 (15měsíční minimum), se trh snadno oklepal a EUR učinilo další pokus o zdolání hranice 1,30. K úspěchu nechybělo mnoho.

Po spekulacích, že BoJ zvažuje přijetí nějakého opatření, pokud se kurz USDJPY přiblíží 85,0, i když pravděpodobně spíše v podobě dalšího měnového uvolňování než přímé intervence, a po mírném zvýšení amerických výnosů nalezl tento pár určitou podporu těsně nad 86. USDCAD před dnešním očekávaným zvýšením úrokových sazeb zpočátku oslaboval, zatímco údaje také ukázaly na silnou poptávku po kanadských cenných papírech ze zahraničí. Žádné údaje nebo události týkající se GBP. Ta se tedy pohybovala v úzkém pásmu, zatímco AUD stále zaostával za posilováním EUR. Wall Street zaznamenala úlevu v podobě drobného vzestupu před uzavřením obchodování, nicméně hospodářské výsledky Texas Instruments a IBM, které přišly po zaznění zvonce, byly neuspokojivé, což mírně negativně ovlivnilo S&P futures při otevření asijské seance.

Asijské burzy i přesto držely kurz, když oslabování indexu Nikkei bylo jen kompenzací včerejšího svátku. Největší pozornost v Asii se soustřeďovala na zveřejnění zprávy z červencového zasedání RBA a všeobecný tón byl považován za méně jestřábí než prohlášení bezprostředně po jednání. Členové bankovní rady uvedli, že poslední zvýšení sazeb poskytlo centrální bance určitou flexibilitu k pozastavení dalšího zvyšování vzhledem k celosvětové nejistotě ohledně současného oživení. Prohlášení zdůrazňovalo údaje o inflaci za 2. čtvrtletí, nicméně ze zápisu je zřejmé, že odborníci RBA předpokládají ve 2. čtvrtletí pokles očištěné inflace pod 3 % (data se očekávají 28. července). Centrální banka rovněž „přivítala“ zpomalení asijského růstu, ačkoliv přetrvává určitá nejistota, o jak velké zpomalení vlastně půjde. AUD po zveřejnění zápisu poklesl o 15-20 ticků, nicméně záhy našel podporu ve vzestupu čínských akcií o 1 %.

Zveřejněných údajů bude o něco více v Evropě, na pořadu dne jsou index cen výrobců v Německu, obchodní bilance Švýcarska, a ve Velké Británii veřejné finance a zpráva o podnikatelském optimismu a zakázky CBI. V průběhu americké seance to budou další údaje o bydlení – započatá výstavba a stavební povolení (přičemž případná slabší čísla bude trh zřejmě interpretovat jako potvrzení teorie o dvojité propadu). Velké pozornosti se jistě dostane oznámení Bank of Canada o sazbách, ačkoli zvýšení o 25 bazických bodů na 0,75 % se zcela očekává a všichni s ním počítají. Otázkou zůstává, zda průvodní oznámení bude znovu v dosavadním jestřábím tónu, obzvláště s ohledem na zjevné zpomalování ekonomiky na jih od hranic.

0 komentářů: