15 července 2010

FX Update 15.07 - Rizikové měny našly rovnováhu, nových maxim ale nedosáhly

Včerejší skomírající nálada na asijských trzích se přelila i do počátku nočního obchodování, kdy se rizikové měny nedokázaly protlačit výše a akciové trhy zůstaly apatické. Pár EURUSD se držel poblíž úrovně 1,27, z níž ke konci seance mírně klesl na základě (nepodložených) zvěstí, že agentura Fitch sníží Španělsku rating. Čísla o britské zaměstnanosti byla příznivější, než se očekávalo, na což libra zareagovala posílením, zatímco JPY podpořila slabší ekonomická data z USA. Dolar tak proti indexu oslabil a uzavřel pod úrovní 100denního pohyblivého průměru.
Pokud jde o zveřejňovaná data, maloobchodní tržby v USA klesly v červnu meziměsíčně o 0,5 %, což je mírně nad očekávání, zatímco meziměsíční pokles tržeb bez aut o 0,1 % byl zcela v souladu s očekáváním. Ceny dovozů se v červnu meziměsíčně propadly o 1,3 %, což bylo poprvé od ledna 2009, kdy se pokles projevil dva měsíce po sobě. Zápis z jednání FOMC ukazuje opatrnější výhled na hospodářské oživení, neboť členové výboru své dvouleté prognózy ohledně růstu HDP a jádrové inflace zrevidovali směrem dolů. Následkem těchto slabších dat postrádaly akciové trhy v průběhu dne momentum pro pohyb vzhůru a vzhledem k absenci důležitějších hospodářských výsledků, které by je mohly oživit, zůstaly celý den převážně bez velkých výkyvů.
Před zveřejněním dat se riziko snažilo udržet ze všech sil, neboť investoři se soustředili na zprávu agentury Fitch zmiňovanou ve WSJ, která naznačuje, že čínské banky se stále více pouštějí do složitých operací, aby skryly objem a povahu svých půjček a možná i zamaskovaly nadcházející vlnu špatných úvěrů v oblasti nemovitostí a infrastruktury. Dále bylo uvedeno, že v prvním pololetí roku kroky bank pravděpodobně způsobily výrazné podhodnocení růstu úvěrů a úvěrové angažovanosti ze strany regulátorů. Po zveřejnění dat se však tato záležitost rychle odsunula do pozadí.

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI - NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE
(všechny časy GMT)
• USA: index cen výrobců (12:30)
• USA: počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti (12:30)
• USA: index výrobní aktivity, oblast New York (12:30)
• USA: průmyslová produkce/využití kapacit v průmyslu (13:15)
• USA: index výrobní aktivity, oblast Filadelfie (14:00)

0 komentářů: