01 června 2010

Začíná červen a sentiment je stále trochu prchavý

Noc na devizových trzích byla relativně stabilní, protože britský a americký trh byl uzavřen. Hlavní dění určovalo vyrovnávání pozic spojené s koncem měsíce. Na úzkem trhu však vzniká problém s likviditou a pohyby tak byly prudké – vůči americkému dolarů odepsalo euro 40 bodů a AUD 70 bodů, USDJPY se také propadl k 91,0.
Úředníci Bundesbank přes noc vyjádřili své obavy, že program odkupu dluhopisů se používá k nenápadné záchraně těch bank v zemích eurozóny, které drží řecký dluh. To možná signalizuje prohlubující se neshodu mezi ECB a konzervativní německou centrální bankou, podle jejíhož modelu byla ECB vytvořena. Mezitím byla včera zveřejněna zpráva ECB o finanční stabilitě, v níž se uvádí, že banky v eurozóně čelí „nebezpečné nákaze“ odepisování dodatečných ztrát až do konce roku 2011. Černě vyznívají i jiná místa této zprávy, kde ECB varuje, že prohlubující se schodky veřejných financí přináší riziko odčerpávání financí ze soukromého sektoru, zvyšují celkové náklady na úvěry a mají dopad na vyhlídky hospodářského růstu. Toto určilo náladu pro asijskou seanci a celkový apetit k riziku poklesl.
Co se týče skutečné aktivity, index Nikkei se brzy dostal pod tlak, když údajně „chybně zadané“ (fat finger) obchody způsobily propad futures o téměř 1 % hned ze začátku obchodování, a tak páry s JPY musely brzy čelit tlaku. Trhy si také vzaly k srdci poznámky Ch. Noyera z ECB, podle něhož by se centrální banky měly vyhnout prosazování politik povzbuzujících nadměrné riskování, neboť takový přístup by v případě obratu v cenovém vývoji aktiv mohl nakonec vést k vyšší insolventnosti a zvýšit tak v budoucnu možnost nutnosti přísnějšího dohledu.

Pokud jde o data, Austrálie udala tón PMI datům, která nás čekají v tomto měsíci, a po silných 59,8 bodech vykázaných v dubnu nyní hodnota indexu poklesla na 56,3 bodů. Index se sice již pátý měsíc pohybuje nad expanzivní hranicí 50 bodů, jeho nižší hodnota však naznačuje, že nedávné zvyšování sazeb, ke kterému přistoupila RBA, si vynucuje oslabení poptávky. Tón, který udala Austrálie, potvrdily také oficiální údaje o čínském PMI za tentýž měsíc, který od minulého měsíce poklesl z 55,7 na 53,9 bodů, což je hodnota nedosahující ani konsensuálně očekávaných 54,5 bodů. Pravděpodobnou příčinou tohoto poklesu je ochabující poptávka po nemovitostech. Další australská data vysílala smíšené signály – nejdůležitější maloobchodní prodeje překonaly prognózy (meziměsíční nárůst o 0,6 % oproti očekávaným 0,3 %), ovšem stavební povolení zklamala ostrým meziměsíčním propadem o 14,8 %. RBA nakonec v souladu s očekáváními ponechala sazby beze změny s odkazem na zřejmý vliv dřívějšího snížení sazeb na zpomalení domácí poptávky provázené externími faktory zvyšujícími riziko do budoucnosti.
Pokud jde o očekávaná data, začátek nového měsíce s sebou přináší obvyklou dávku indexů PMI/ISM. V Evropě očekáváme zveřejnění údajů o německých maloobchodních tržbách a dále také PMI data ze Švýcarska, eurozóny, VB a Německa. První obchodní seanci v tomto měsíci uzavřou data o míře nezaměstnanosti v eurozóně a v Německu. Jak už jsme zmínili výše, čeká nás zasedání BOC, které se bude zabývat přehodnocením stávajících sazeb, a z USA očekáváme data týkající se vývoje index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM, cenového indexu ISM, stavebných výdajů a index výrobní aktivity dallaského Fedu.
Vítejte v červnu.

0 komentářů: