30 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 30.06

Dobré ráno,

Slyšíte to vyvolávání na ulici? Akcie padají, padají, nebe se hroutí!

To trochu přeháním, ale akcie doopravdy padají a propad je to skutečně výrazný, protože index S&P prorazil support poblíž úrovně 1045/43, který mnozí (včetně mě) považovali za významný, a uzavřel pod ním. Asi ani nemusím dodávat, že tento propad zafungoval jako silný příklad také pro asijské indexy, takže šanghajský index se následně již druhý den po sobě propadl o další 4 % a podobný pokles zaznamenaly i další indexy v asijském regionu. To pro zahájení dnešního evropského obchodování nevěstí nic dobrého a místní indexy vypadají s koncem měsíce dost ochable.

Z objektivního hlediska není tento vývoj zdaleka pozitivní, protože celý pohyb směrem k nechuti k riziku a pokles akciových trhů nastaly, aniž by je vyvolaly nějaké skutečně zásadní nové zprávy nebo události. Celá řada expertů včetně mnoha předních bank očekává u indexu S&P další pokles na úroveň 950 a prohlašuje, že současné dění je prvním krokem směrem k zásadnější korekci směrem dolů. Snažím se příliš nepodléhat převládající stádní mentalitě, ale nemohu popřít, že jsem přesvědčen, že nás v blízké budoucnosti čeká hlubší propad. Musím také připomenout, že na dnešek připadá konec měsíce, a ten s sebou přinese účetní uzávěrky a přehodnocování expozic v jednotlivých měnách… Logicky by tato skutečnost měla celkově hrát ve prospěch USD, a to z následujících důvodů:

1. Investoři ze zemí mimo USA zajišťují hedgingem své expozice na globálních akciových trzích častěji než američtí investoři.
2. V důsledku propadu amerických akciových trhů, ke kterému došlo v průběhu měsíce, mají investoři ze zemí mimo USA své pozice v akciích společností obsažených v indexu S&P zajištěny nadměrně (z čehož vyplývá bod č. 3).
3. Přerozdělení hedgingu si vyžádá nákupy USD za fixní kurz.

Takže jaký mám z dneška pocit? Část mého já, která se snaží obchodovat proti trendům, mi říká, že ze začátku budeme svědky nárůstu do „rizikového“ prostoru, což u měnových párů jako EURUSD, GBPUSD a do jisté míry také AUDUSD, USDCAD atd. mírně pozvedne poptávku, následně však proti tomuto trendu zafungují výše zmiňované nákupy za fixovaný kurz a zamíříme dolů, k čemuž se ještě přidá další konsolidace akciových trhů, která naváže na pohyby, ke kterým došlo během minulé noci.
Dalšími nočními událostmi, které by mohly naznačit směr dnešních cenových pohybů, byly horší výsledky průzkumu důvěry spotřebitelů ve Velké Británii a varování P. Fishera z BoE, že předčasná úprava sazeb by mohla uškodit lopotnému oživení v Británii, jinými slovy: pane Sentenci, nechte si svou touhu po vyšších sazbách pro sebe a na příštím zasedání podle toho hlasujte.

Další věc, na kterou stojí za to upozornit, jelikož ji bude trh bedlivě sledovat, je oznámení výsledku aukce 3měsíčních dlouhodobějších refinančních operací (LTRO) vyhlášené ECB na 9:15/9:30 GMT…
Samozřejmě stejně tak jako zítřejší ukončení 12měsíčních operací…
Můj dojem z toho všeho je, že na USD to bude mít pozitivní a na EUR (velmi) negativní dopad.

A pokud jde o měnové páry, jednoduše řečeno, přečtěte si výše uvedené řádky a pochopíte, jaký je můj názor na další vývoj.

Myslím si, že u GBPUSD a EURUSD se zpočátku dostaneme o trochu výš.
U GBPUSD očekávám, že vzestupy ochabnou na úrovni 1,5080/5100, a z velké části spoléhám na důležité diskuse trhu ohledně dnešních RHS fixů u EURGBP, které nepochybně přispějí k nabídce GBPUSD a ve směru dolů je třeba sledovat hranici 1,5015/25 a pod ní s ještě větší pozorností 1,4980.

U EURUSD bude podle mě stropem cenových pohybů hladina 1,2250 a dočkáme se dalšího významného pokusu o zdolání podpůrné úrovně 1,2150, která se včera držela obdivuhodně dobře. U tohoto páru budu znovu prodávat při posílení a očekávám, že před pátečními údaji o změně počtu pracovních míst v nezemědělském sektoru (NFP) se dostaneme k 1,2080.

V případě AUDUSD zastávám podobně medvědí postoj a za vrchol pro tento den považuji úroveň 0,8580, na níž bych začal zase prodávat v očekávání, že během příštích 24 hodin bychom se mohli dostat na 0,8450.

Zdá se, že USDCAD by se dnes mohl dostat výš, ale v tomto případě si budu své obchody vybírat pečlivě. Chystám se prodávat, ale ne před dosažením hranice 1,0580...

Pokud jde o data, dnes očekáváme zveřejnění předstihového indikátoru KOF ve Švýcarsku, údaje o zaměstnanosti ADP v USA a HDP v Kanadě…

To je pro dnešek, přátelé, všechno a při výběru obchodů dnes doporučuji obezřetnost, protože mám takové podezření, že to bude jako na houpačce.

S pozdravem,

Ken Veksler.

0 komentářů: