25 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 25.06

Dobré ráno,

akciové indexy přes noc během obchodování na asijských trzích klesaly, a následovaly tak příkladu Wall Street. Zdá se, že ve hře je všeobecná vlna averze vůči riziku, a tak nás před víkendovou schůzkou zemí G20 v Kanadě čeká zřejmě klidný den. Z této schůzky se vší pravděpodobností nevzejde nic, co by mělo nějaký dopad na devizové trhy, jelikož Čína preventivně zareagovala už minulý týden a nyní by se obecnější téma konverzace mělo soustředit na globální zdanění bank a na nutnost zpřísnění fiskální regulace… To opravdu není žádná věda, protože všechny zúčastněné státy ve snaze napumpovat život do světa po globální finanční krizi nafoukly své rozpočtové schodky natolik, že přesahují zvladatelné úrovně. Diskuse, popř. konkrétní kroky na této frontě ve smyslu skutečného omezení stimulačních opatření budou pro ochotu riskovat pravděpodobně ještě negativnější a mohly by poslat akciové trhy až na nedávná minima.

Americká Sněmovna reprezentantů a Senát také diskutovaly o pozměňovacích návrzích nedávného Volckerova plánu a na stole byly mnohem přísnější doplňky. Tak či onak, výsledek je stále ještě hodně daleko, protože soukolí takové velikosti bude určitou dobu trvat, než se dá do chodu… Děsná nuda…

Během dne bude opravdu klid, protože kromě amerického HDP (3. revize) nebudou zveřejněna žádná důležitá data. Kde se tedy na měnové frontě nacházíme?
Jednoduše řečeno, jsme uvězněni v pásmech z nedávné doby a noční vývoj si velmi pravděpodobně zachová svou tvář i přes den.
Stále nejraději upřednostňuji nákup JPY a mám pocit, že tomu tak bude i přes léto. Pokud jde o EURUSD, než zamíříme zase dolů, pravděpodobně se dočkáme opětovného testování včerejších maxim. Je to v zásadě případ, který bychom mohli charakterizovat slovy: už jsme tam nějakou dobu nebyli, tak se pojďme podívat, jak to tam vypadá, než se zase vydáme dolů. Stropem pro pohyby směrem vzhůru je hranice 1,2380, zatímco úroveň 1,2280 poskytuje malou počáteční podporu před o něco odolnější hladinou 1,2250.

Kurz USDGBP ještě jede na steroidech, ale teď už to vypadá, že ho do své hry trochu více vtahuje EURGBP, který otestoval nedávná minima a dnes dopoledne o něj je poněkud vyšší zájem. Proslýchá se, že stop příkazy jsou u tohoto páru nad úrovní 0,8280. Přesto budu GBPUSD prodávat a pro ujištění a větší pocit jistoty ohledně mých současných krátkých pozic bych potřeboval prolomení pod hranici 1,4880.

USDJPY, i když to trochu odporuje tomu, co jsem napsal výše, se dnes dopoledne popošine o něco výše a myslím, že by vzestup měl být testován se stropem kolem hodnoty 90,10/15 a s definitivní rezistencí na úrovni 90,30.

AUDUSD se ještě stále pohybuje v jakémsi limbu kvůli politickému vývoji, mně ale přesto připadá, že by kurz mohl jít dolů. Budu prodávat při posílení a budu čekat na vyčerpání vzestupů na úrovni 0,8730 a výše.

Vzhledem ke svému současnému momentu bude USDCAD pravděpodobně na začátku příštího týdne testovat úroveň 1,0530/50. Pak znovu zhodnotím další vývoj a budu zvažovat malé spekulativní prodeje s cílem pokusit se obchodovat v pásmu v rámci širšího pásma.

A závěrem, pokud jde o příští týden, mám v plánu vyhlížet příležitosti k prodeji GBPJPY a možná i AUDJPY, o tom ale více po víkendu, až bude situace o něco jasnější.
Jak se rozjíždí mistrovství světa a čím dál více lidí už naplno plánuje letní dovolenou, jsou trhy čím dál klidnější. Nezapomínejte na to, mějte oči na stopkách a jděte za hodnotou, ne volatilitou. A subjektivně vybírejte obchody s rozumným poměrem rizika a zisku.

Přeji vám všem krásný víkend a jako vždy, nepokazte si víkend nějakou levnou páteční spekulací.

S pozdravem,

Ken Veksler.

0 komentářů: