22 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 22.06

Dobré ráno,

Dá si někdo fish and chips po sečuánsku?
Takové je prozatím téma týdne, a poté, co jsem se několika dnech volna vrátil do kanceláře, o ničem jiném neslyším.
O čem to mluvím? Stručně řečeno se aktuální zprávy točí kolem Číny (viz dění minulý pátek a komentáře o tom, že by Čína mohla připustit posilování juanu) a dále také kolem britského krizového rozpočtu, který má být zveřejněn v průběhu dneška.

Vzhledem k tomu, že jsem se právě vrátil z Londýna, vás mohu ujistit, že nově oznámený rozpočet přinese britskou verzi úsporných opatření a že čím budou tato opatření drastičtější, tím lépe je pravděpodobně trh přijme. Situace ve Velké Británii zdaleka není růžová a po třech dnech hovorů s běžnými lidmi z ulice mám opravdu dojem, že lidé pociťují přiškrcení veřejných financí na vlastní kůži. Pro běžného člověka se tyto vyhlídky nezlepší ani do budoucna, a naopak můžeme očekávat ještě zvyšování daní (které nepocítí všichni stejně) a škrty na výdajích a vyplácených dávkách v rámci již tak skomírajícího systému sociální podpory. I když britská vláda nemá v tomto ohledu příliš na vybranou, zmiňovaná opatření se u voličů nesetkají s příznivým ohlasem a měnovému páru GBPUSD už zbývá jenom malý růstový potenciál. K libře se za chvíli ještě podrobněji vrátíme.

Pokud jde o Čínu, ta chtěla jednoduše předběhnout summit G20, který je plánován na tento víkend v Kanadě, a v zásadě se snaží předem umlčet námitky Američanů. Celý čínský příběh je balancováním na hraně a Číňané prozatím vedou 1:0 nad Američany, kteří neustále fňukají, jak je potřeba juan posílit v zájmu zachování mezinárodní konkurenceschopnosti. Nepochybuji, že o tomto kroku už byla napsáno a řečeno mnohé, ale v reálu se zatím nic nezměnilo. Pásmo, v němž se měna obchoduje, se zatím oficiálně nerozšířilo, zatím se jen o něco zvedl střed. Jsem přesvědčen, že v nadcházejících dnech dojde i na zápletku, ale prozatím nám nezbude než čekat, jak se vše bude odvíjet. Osobně neočekávám žádné skutečné drama…

Z širšího pohledu trh vypadá momentálně tak, že mírná korekce DXY je u konce a předpokládám, že se nyní kurz usadí v pásmu mezi dolní hranicí 85,50/60 a krátkodobou horní hranicí na 87,00. U měnových párů s EUR, GBP, AUD atd. jsem teď rozhodně na straně prodeje a trvám na svém názoru, že obecně nejsou vyhlídky zmiňovaných regionů a států nijak skvělé, což se záhy přesně odrazí na vývoji cen.

V průběhu dne budu vyhlížet úroveň 1,4720, která by se měla stát první podporou pro GBPUSD, zatímco shora bude pásmo před zveřejněním britského rozpočtu uzavírat úroveň 1,4820/30. U EURUSD se kurz nedostane přes horní hranici pásma na 1,2380, zatímco směrem dolů by nejnižší úrovní v průběhu týdne mělo být 1,2230. A nakonec AUDUSD rozhodně prodávám na 0,8850/80 se stop-lossy nad 0,8935/50 a cíluji na korekci k 0,8680 a posléze k úrovni 0,8550/00.

To je pro dnešek všechno, vážení, protože mám po pár dnech nepřítomnosti plný stůl restů…

Zítra snad nakoukneme víc pod pokličku.

S pozdravem

Ken Veksler

0 komentářů: