16 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 16.06

Dobrý den,
výprodej dolaru pokračuje a je tématem dne a možná i týdne. Index S&P přesvědčivě prolomil hranici 1105 a zamířil vzhůru. Dnes ráno se obchoduje na úrovni 1112 a další cílovou hladinou se zdá být 1118/20. I nadále doporučuji věnovat pozornost dolarovému indexu (DXY) a skutečnosti, že se nacházíme ve fázi dlouhodobější konsolidace. Přímý prospěch z tohoto všeobecného pohybu mají jednoznačně EUR, GBP, AUD a CAD. Přes noc se také v médiích objevila zajímavá zpráva z trhů, která říká, že Rusko uvažuje o zvýšení svých rezerv v AUD a CAD. Je to poprvé, co o něčem takovém slyšíme, a pokud se tak stane, bude to poprvé, co se rezervy přesunou do těchto měn, a z pochopitelných důvodů to podporuje již existující poptávku po měnách protinožců.
Výjimečným případem je USDJPY, který zůstává uzavřen ve svém pásmu z poslední doby, i když obavy se nyní soustřeďují na hrozící oslabení JPY. Stojí však za to poznamenat, že se tak pravděpodobně stane jen tehdy, pokud se opravdu dočkáme návratu skutečné ochoty riskovat, a kromě prolomení dolarového indexu pod 85,50/45 sledujte také JPY, který by měl být skutečným ukazatelem celkového stavu na trhu.
Pro dnešní den vypadá všechno v neprospěch dolaru a vzhledem k tomu, že EURUSD se včera podařilo uzavřít trvale nad pivotní úrovní 1,2330, očekávám někdy během dneška dosažení hranice 1,2380, přičemž do konce týdne není možno vyloučit ani útok na hladinu 1,2450. Tento trh se chová nevypočitatelně – doslechl jsem se, že se dnes ráno zobchodoval značný objem call opcí na EUR nad úrovní 1,2600 – ten objem byl dokonce tak značný, že poprvé za téměř rok převážily call opce nad put opcemi.
Co se týče GBP/USD, do 22.6. se tento pár podle mého názoru dostane na úroveň 1,5000 nebo se k ní dostatečně přiblíží, což odpovídá aktuálním masivním výprodejům dolaru. Celkově trh začíná ztrácet hloubku s tím, jak se blíží evropské i americké prázdniny a intuice mi říká, že stejně jako u akcií se i dolarový index usadí do nějakého pásma, až bude tato korekce završena.
V tuto chvíli je naprostá hloupost skákat před rozjetý nákladní vlak a nakupovat dolary, přestože jsem přesvědčen, že z fundamentálního hlediska je strategický prodej dolarů neopodstatněný. V této situaci se držím svého postoje a předvádím to, co bohužel mnoha účastníkům trhu chybí, a to je trpělivost počkat si na ten správný okamžik pro návrat na trh. Zdá se, že pohyb je evidentní, ale blížíme se scénáři „chytání padajícího nože“...
Dnešní data představují z hlediska tržních pohybů určité riziko – jedná se především o údaje o nezaměstnanosti ve VB, americký index PPI, započatou výstavbu a průmyslovou výrobu.
Po zbytek týdne budu cestovat a vrátím se do kanceláře příští úterý, proto vám do té doby přeji hodně štěstí v obchodování a nezapomeňte na ochranné helmy.
S pozdravem,
Ken Veksler.

0 komentářů: