09 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 09.06

Dobrý den,

v noci na dnešek bylo relativně klidno, na trhu bylo jen málo pohybu. Asijské indexy byly na poněkud nižší úrovni, i přes mírně pozitivní tón, v jakém uzavírala Wall Street. Zajímavý byl vývoj u akcií (to není zrovna můj šálek čaje) – při otevření obchodování v USA a několik hodin poté docházelo k vytrvalým pokusům vyklidit významnou oblast podpory kolem úrovně 1040/47, za zmínku ale stojí, že toto vše se týkalo velmi malých a mělkých objemů, což při správné interpretaci odráží skutečnost, že to byl skutečně jen nesmělý pokus. Okolo těchto úrovní jsme se pohybovali většinu seance, hodinu před uzavřením přišel malý růst. Pokud jde o mě, budu stále hlídat úroveň 1065/70 a se vší pravděpodobností prodávat při jejím dosažení a budu čekat návrat a opětovné testování úrovně 1045.

Pokud jde o měny, dnes nás čeká velmi málo rizikových událostí, pouze odpoledne nebo večer bude zveřejněna tzv. Béžová kniha amerického Fedu, a ta je vždy zajímavá. Jinak jsme včera večer mohli slyšet zajímavé komentáře od agentury Fitch o stavu ekonomiky Velké Británie a s tím související křehkosti úvěrového ratingu. Abych to zkrátil, komentovali skutečnost, že pokud Velká Británie nezačne okamžitě situaci monitorovat a jednat, bude mít na krku svoji vlastní nezávislou dluhovou krizi kvůli obrovským rozpočtovým deficitům, což dodává ještě větší důležitost nouzovému rozpočtu, který bude oznámen 22. června. Postačí, když řeknu, že tato skutečnost by měla GBPUSD v jakémkoli posilování limitovat.

Dále pak T. Hoenig z Fedu v noci volal po tom, aby americké hotovostní úrokové sazby do letošního září vzrostly na 1 %… Ale trhy, ani nikdo jiný na to vůbec nereagoval…

Pokud jde o hlavní měnové páry, budu se dnes opět snažit vyhnout obchodování EURUSD, neboť se proslýchá, že nad úrovněmi 1,2010 a 1,2025 jsou umístěny stop příkazy, zatímco ve směru dolů je slušná poptávka kolem úrovně 1,1920 se stop příkazy umístěnými logicky těsně nad oblast 1,1890/95.

U páru GBPUSD budu dnes prodávat při vzestupu a očekával bych, jak jsem již zmiňoval, že pro jakékoli posilování bude stropem úroveň 1,4530. Pásmo mezi 1,4480 a 1,4510/15 poskytuje dobré příležitosti k prodeji. Stop příkazy je třeba umístit nad 1,4540. Během dne budeme čekat na plynulý návrat k hladině 1,4380 a možná dokonce 1,4350.

AUD bude během dne ve světle nočních komentářů guvernéra RBA G. Stevense a nepřesvědčivých údajů o spotřebitelské důvěře a maloobchodních tržbách pravděpodobně oslabovat. RBA ještě jednou potvrdila, že současnou úroveň úrokové sazby OCR považuje za „normální“ a je nyní obezřetnější ve vztahu ke zpomalení globálního růstu a k tomu, jak se to potenciálně dotkne asijských trhů. To je pro tuto měnu jednoznačně medvědí a holubičí výsledek. Budu se snažit prodávat při vzestupech k 0,8280 a 0,8310. Hladina 0,8330 poskytuje dobrou rezistenci. Stop příkazy je třeba umístit nad tuto úroveň. Stejně jako u GBPUSD očekávám pokles k 0,8170 a možná dokonce k 0,8100.

USDCAD je dnes ráno na nižších hladinách a prolomení včera zmiňované hranice 1,0510/15 potvrzuje, že je na cestě k opětovnému testování úrovně 1,0330/10, ke kterému by mohlo dojít v nadcházejících dnech. Rád bych během dne prodával na úrovni 1,0550 (malé pozice) a vybíral zisky až do prolomení hranice 1,0460, které by potvrdilo bezprostřední testování hladiny 1,0330.

Obchod v GBPCHF se během posledního zhruba týdne vyvíjel příznivě (čemuž z velké části přispěla absence SNB na trhu při propadu kurzu EURCHF). Během dne očekávám testování a možná i prolomení hranice 1,6680/90, ale pak budu spekulativním/intradenním prodejcem na úrovních 1,6750/70.

Výhledově mám na radaru GBPCAD, který je z fundamentálního pohledu na prodej, ale okamžik pro vstup si vybírejte uvážlivě a nespěchejte, ještě je potřeba naštípat hodně dříví, než začnu prodávat, takže mějte oči na stopkách.

Ještě jedna poslední informace z dnešní noci, se kterou už trh všeobecně počítá, a to, že RBNZ zvýší sazbu OCR o 25 bazických bodů na 2,75 %… Stále bych NZD rád viděl na nižších úrovních, zejména ve světle nedávných komentářů ohledně dlouhých pozic v AUDNZD jako v současnosti nejlepší alternativy carry obchodů… především z úst novozélandského premiéra. Takže si to přeberte, jak chcete.

Dávejte tam na sebe pozor.
S pozdravem

Ken Veksler.

0 komentářů: