08 června 2010

Komentář Kena Vekslera - 08.06

Dobrý den,

tak už tu zase máme trh, na kterém se nejrůznější analytici překřikují, jak se chuť k riziku zase vrátila zpět… A znovu všem připomínám, že tento fenomén nejspíš vydrží následujících 5 minut… Ano, měli jsme tu maďarského ministerského předsedu, který vystoupil s prohlášením odmítajícím komentáře, že Maďarsko spadne přes noc do platební neschopnosti… No a co? I když tato země schopnost splácet úvěry neztratí, nijak to nenapraví její celkově špatné makroekonomické fundamentální ukazatele, ne? Ani výrazný propad, který přes noc zaznamenal index S&P, podle mého názoru nenaznačuje, že by se chuť k riziku vracela. Dokonce bych řekl, že pokud tento vývoj něco naznačuje, tak je to jenom potvrzení, že akcie i nejrůznější „rizikové“ měny mají skutečně namířeno dolů.

Zdá se, že jedinou skutečnou hvězdou nočního obchodování byl AUDUSD, který mírně posílil díky prohlášení Jilliana Broadbenta z RBA, že křivka australského oživení má tvar V a že v Austrálii můžeme i nadále očekávat růst. Tomu ovšem zároveň protiřečily včerejší údaje o spotřebitelské důvěře, které byly velmi chabé a naznačovaly, že člověk z ulice vidí situaci úplně jinak. Měnový pár tak prozatím zůstává ve svém nedávném pásmu 0,8230/50 s výhledem na pokles k 0,8080. Během dne očekávám různé stoplossy (téměř zanedbatelného objemu) poblíž nebo nad pásmem 0,8240/50 s tím, že reálné a solidní nabídky čekám poblíž úrovně 0,8280. I nadále prodávám při posilování tohoto páru a očekávám, že nabídky na zmíněné úrovni 0,8280 zastaví po aktivaci stoplossů případné posilování.

Obrázek páru USDCAD je obdobný a v průběhu dne sehraje důležitou úlohu oblast okolo 1,0515/25, protože pokud se kanadskému dolaru podaří překonat toto vražedné pásmo, do odpoledne by se mělo obchodovat níže kolem 1,0430/50. Jediný mráček, který by se mohl nad tímto obrázkem přehnat, představují kanadské údaje o započaté výstavbě, které očekáváme později odpoledne. Tento pár budu nadále prodávat, ale budu si pečlivě vybírat, kdy a jak, a nebudu otevírat nové krátké pozice, dokud se nebude obchodovat v pásmu 1,0590/1,0630.

Zmínky o dobrých nabídkách v oblasti nad 1,2030 vykreslují čím dál zasmušilejší obrázek páru EURUSD. Během dne nás ale budou víc zajímat strikové ceny opcí okolo 1,1900, 1,1950 a 1,2000, které by všechny měly dnes odpoledne expirovat , údajně ve velkých objemech. Jak už jsem zmínil včera, nadále se snažím tomuto páru vyhýbat a budu výlučně prodávat, nicméně ne tady a teď....

GBPUSD dle mého vypadá na uzavírání krátkých pozic o něco výše (alespoň podle ranního chování cen). Předpokládám, že se objeví nabídky (v malém objemu) okolo 1,4530, přičemž aktivace stoplossů těsně nad touto úrovní nás vynese k úrovni 1,4575; v ten moment budu prodávat se stoplossy na úrovni 1,4635, a cíluji na korekci zpět k 1,4450 a 1,4380.

Podle všeho by dnešek měl být vcelku poklidný a zveřejňované zprávy dnes vzhledem k absenci zásadních makro údajů nejspíš nebudou příliš v centru pozornosti, snad jen kdyby nějaký zásadní novinový titulek otřásl tím téměř letně ospalým trhem.

S pozdravem

Ken Veksler

0 komentářů: