03 června 2010

Komentar Kena Vekslera - 03.06

Riziko JE V KURZU!

Nebo alespoň pro nejbližších pět minut. Nenechte se mýlit – já zastáncem přehnaných očekávání rozhodně nejsem. Obzvláště ve světle faktu, že prezident Obama včera v noci vystoupil a snažil se přesvědčovat ohledně zítřejších údajů o zaměstnanosti v nezemědělském sektoru – všem, kteří byli ochotni naslouchat, říkal, jak moc budou údaje pravděpodobně lepší… Vypadá to, že v posledních několika měsících je možné vypozorovat určité schéma, se kterým jsme se dříve nikdy nesetkávali. A sice, že vedoucí představitelé státu (v tomto případě úplně nejvyšší) otevřeně mluví s poměrně velkým předstihem o údajích, které budou zveřejněny… Tohle je proboha zaměstnanost v nezemědělském sektoru, nejvíce očekávané číslo v měsíčním kalendáři (nebo alespoň bylo, dokud se svět nezbláznil) a nikdy předtím nikdo nepropagoval pravděpodobný výsledek … tedy až dosud … Nelíbí se mi to a vůbec tomu nevěřím. Přeberte si to, jak chcete, ale krátkodobý výsledek je, že dnes dopoledne bude ochota riskovat o něco větší a na EURUSD i ratingu S&P se to projeví.

Přes noc přišla také některá velmi silná čísla z Austrálie v podobě prvního přebytku obchodní bilance za 13 měsíců, následkem čehož AUD o něco posílil a také se dočasně vrátila výše zmiňovaná ochota riskovat. V Japonsku je hlavním tématem dne i nadále zmatek, neboť politické prostředí prochází strategickými změnami a JPY bude v nejbližší budoucnosti pravděpodobně trochu medvědí, a tak budeme svědky snahy USDJPY testovat nové horní hranice kolem oblasti 92,50.

Dnes očekáváme zveřejnění údajů o týdenní zaměstnanosti ADP v USA, které budou předchůdcem zítřejších údajů o zaměstnanosti v nezemědělském sektoru, a dále také očekáváme údaje o maloobchodních tržbách v eurozóně…
Ani jedním se příliš zabývat nebudu…


U měnových párů dnes očekávám následující vývoj:

EURUSD: Vzhledem k výše zmiňované ochotě riskovat očekávám během dne krátký nárůst, ovšem vzhledem k tomu, že jsem slyšel o významných nabídkách, které jsou rozmístěny přibližně každých třicet bodů v pásmu mezi 1,2320/50/70, se domnívám, že tento pohyb nebude mít dlouhého trvání a spíše se během dne přikláním k cílování na úrovně 1,2230/10 a k následnému testování oblasti 1,2190/80.

GBPUSD: Tento měnový pár se stále veze na přehnaných očekáváních ohledně transakce pojišťovny Prudential, ale nakonec se ukazuje, že jde skutečně jenom o ta přehnaná očekávání. Stále se pohybujeme v širším pásmu 1,4200/1,4800, a i když jsme momentálně pro několik následujících dní poblíž horní hranice tohoto pásma, stále se přikláním k názoru, že dojde k návratu na nižší pozice poblíž 1,4350, takže po počátečním posunu cíluji na 1,4650 a následně na 1,4580. Pravděpodobný strop pohybu nahoru se nachází na úrovních 1,4770/1.4830.

AUDUSD: Tento měnový pár prodávám a cíluji na 0,8530/50, přičemž stop-loss příkazy je nutné umístit nad úrovní 0,8620. Cílové hladiny pro spořádaný návrat tohoto měnového páru dolů se nacházejí na hladinách 0,8400/0,8330/0,8280

USDCAD: Sledujte úroveň 1,0330, protože pokud v průběhu dne tuto hladinu prolomíme a uzavřeme pod ní, očekávám v následujících dnech silný a rychlý návrat do pásma 1,0180/40. Za současných úrovní bych asi do prodeje nešel, ovšem tento měnový pár nadále sledujte, protože se mohou vyskytnout příležitosti k otevírání nových strategických krátkých pozic.

GBPCHF: Tento měnový pár by měl oslabit, a to výrazně! Zóna mezi 1,7000 a 1,7080 nabízí výborné příležitosti k prodeji, přičemž stop-lossy je nutné umístit nad 1,7220. V případě otevírání strategických střednědobých krátkých pozic je nutné cílovat pod 1,6770, aby taková transakce nabízela dostatečný poměr mezi rizikem a výnosem. Podobně lze ovšem obchodovat i během dne v rámci stávajícího pásma a prodávat při překročení úrovně 1,7000 a vybírat zisky v zóně 1,6900/6870. Fungovalo to včera a mám pocit, že by to mohlo fungovat i dnes.

S pozdravem,

Ken Veksler

0 komentářů: