03 června 2010

FX Update 3.06 Honba za výhodným obchodem, příznivější americká data povzbuzují Wall Street a chuť k riziku

Včerejší obchodování na Wall Streetu bylo úspěšné a ve srovnání s předchozí seancí zaznamenaly akcie výrazný obrat směrem nahoru. Vzhledem k jejich nízkému aktuálnímu ocenění byla silná poptávka po energických titulech a také ceny ropy zaznamenaly obrat a nárůst o 2 USD. K posilování akcií přispěla další várka povzbudivých ekonomických údajů z USA – index propuštěných zaměstnanců Challenger zůstal na nízkých hodnotách, rozjednané prodeje domů v USA vzrostly oproti odhadům meziměsíčně o 6 % a meziročně o 24,6 %, (i když někteří poukazují na to, že na těchto údajích se stále ještě může projevovat snaha využít na posledních chvíli končících daňových pobídek) a domácí počet prodaných vozů byl lepší, než se původně očekávalo, i přes menší počet ekonomických pobídek.
Data přicházející z Evropy byla už o něco méně přesvědčivá – irská nezaměstnanost vyskočila z předchozích 13,1 % na 13,7 % a španělská spotřebitelská důvěra zaznamenala rekordní propad. EUR se ale i tak ve svém obchodování pohybovalo v nejužším pásu od dubna, a to i přes to, že hned na začátku obchodování jej podpořily zprávy, že několik důležitých centrálních bank prohlásilo, že budou i nadále investovat do nákupu EUR (i když Irán oznámil, že zvažuje, že své rezervy ve výši 45 mld. EUR diverzifikuje a přemění je částečně na USD a zlato). EUR ani ceny zlata na tyto zprávy nijak výrazně nereagovaly. Vzhledem k preventivnímu vyklízení krátkých pozicí v GBP vyvolanému neúspěšným pokusem pojišťovny Prudential o odkoupení asijské divize AIA americké pojišťovny AIG došla posilování GBP pára a následoval malý obrat. JPY pokračoval po včerejší rezignaci japonského premiéra ve svém oslabování, přičemž posilování USDJPY napomohly také pevnější americké úrokové sazby.
Asijská seance byla zpočátku ovlivněna děním v New Yorku, ale AUD zažil menší pokles na základě údajů indexů nákupních manažerů ze sektoru služeb. V dubnu jsme poprvé od listopadu viděli růst nad prahovou hodnotu 50 bodů, ale to se ukázalo jako neudržitelné, neboť v květnu došlo opět ke sklouznutí pod tuto hranici, z 52,3 na 47,5 bodů. To však byl jen krátkodobý vývoj, neboť údaje dubnové obchodní bilanci vykázaly výrazný obrat. Austrálie za tento měsíc oznámila nečekaný přebytek +138 mil. AUD, oproti očekávanému schodku -800 mil. AUD a předchozímu výsledku -2040 mil. AUD. Za prudkým zlepšením stojí export, který poskočil o 10,7 %, zatímco import i nadále stagnoval.
Adam Posen z Bank of England dnes brzy ráno přišel s obzvláště neradostnou vyhlídkou pro Japonsko a varoval, že úroveň veřejného dluhu země se blíží hranici, kdy nadále nebude neudržitelná. Ve svém komentáři, který byl na zahraničního centrálního bankéře neobvykle silný, Posen varoval, že pokud se nevyřeší zdraví bankovního sektoru, mohl by se zmatek kolem veřejných dluhů rozšířit z kontinentální Evropy do Japonska i do USA a UK. Trhy na tento komentář nijak bezprostředně nezareagovaly a místo toho nadále dávají přednost riziku.
Dnes se nám v Evropě mohou o zábavu postarat ceny domů z Velké Británie, změna v sektoru služeb na základě údajů indexů nákupních manažerů z Německa, eurozóny a Velké Británie spolu s maloobchodními tržbami eurozóny. Obchodování v USA začíná pátečními údaji o mzdách v nezemědělském sektoru, změnou zaměstnanosti ADP a týdenním počtem žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Na programu dne bude také zveřejnění údajů o produktivitě v nezemědělském sektoru, stejně jako podnikové objednávky a důležitá zpráva ISM o aktivitě mimo zpracovatelský sektor, kdy trh hledá lehké zlepšení oproti dubnové hodnotě, která znamenala téměř čtyřletý rekord.

0 komentářů: