28 června 2010

FX Update 28.06 - Země skupiny G20 se dohodly na společném cíli, ale různých cestách k jeho dosažení

Páteční obchodování bylo pro měny znovu smíšené, když EUR zpočátku oslabovalo a s blížícím se víkendem posilovalo. Údaje zveřejněné v USA byly také smíšené a k tématu konsolidace přispěly revizí amerického HDP směrem dolů, kterému silně protiřečila nejvyšší úroveň indexu spotřebitelské důvěry dle University of Michigan za 8 měsíců (povšimněte si, že je to v příkrém rozporu s týdenními údaji o spotřebitelské důvěře ABC). Návrh amerického zákona o finanční reformě začíná nabírat jasné obrysy a reakce finančního sektoru na něj byla povzbudivá, jelikož se zdá, že nebude tak tvrdý, jak se očekávalo. Pod vlivem chystané schůzky zemí G20 ale obecně nebylo směřování měn během dne nijak vyhraněné.
Víkendová schůzka vyústila v dohodu zúčastněných zemí o různých způsobech řešení finanční krize, snížení deficitů (o polovinu do roku 2013) a postupném zavádění regulace bank, a to vlastním tempem při respektování společného cíle, jímž je povzbuzení „nerovnoměrného“ a „křehkého“ globálního oživení.
Pokud jde o zdanění bank, komuniké připouští, že některé země takovou daň zavedou, ale nebude povinná paušálně. Skupina G20 se také zavázala zvýšit flexibilitu devizových trhů v některých rozvíjejících se zemích, ale bez specifické zmínky o čínském juanu (všimněte si prohlášení Pekingu, že nyní na summitu G20 souhlasí s diskusí o měnách – na rozdíl od situace ještě před několika málo týdny, kdy prohlašoval, že G20 není pro takové diskuse vhodných fórem).
Dnešní relativně klidnou evropskou seanci zahájily půjčky domácnostem a obchodní údaje ze Švédska, z Německa následovala řada údajů o indexu spotřebitelských cen za červen v jednotlivých spolkových zemích. Obchodování ze Severní Ameriky hlásí osobní příjmy/spotřebu a indexy výrobní aktivity chicagského a dallaského Fedu.

0 komentářů: