02 června 2010

FX Update 2/5: EUR dosáhlo přes noc nových minim cyklu, ale prudce se od nich odrazilo

Dění na trzích bylo přes noc rozkolísané a nervózní. EUR dosáhlo během obchodování v Evropě po spekulacích o snížení ratingu Francie ze strany agentury Fitch a v důsledku pochmurné zprávy ECB o finanční stabilitě nových minim cyklu. Jakmile se však EUR nového minima dotklo, okamžitě se od něho prudce odrazilo zpět k úrovni 1,2340, kde aktivovalo některé stop příkazy. Dařilo se GBP, a to zejména v důsledku zpráv o tom, že Prudential možná odstoupí od převzetí AIA (což bylo později se začátkem obchodování v Asii potvrzeno). BoC dle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů; doprovodné prohlášení však obsahovalo určité holubičí podtóny, a CAD tudíž nedokázal z tohoto zvýšení těžit.
Pokud jde o zveřejněné údaje, americký index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM byl lepší, než se očekávalo, ale o něco nižší než dubnové šestileté maximum, a povzbudivý je i růst indexu zaměstnanosti o 1,3 bodu na 59,8, což je druhý nejlepší výsledek od prosince 1983. Ostatní indexy nákupních manažerů po celém světě byly smíšené. Ve Švédsku byl velmi pevný na úrovni 66,0, v Německu skončil v souladu s očekáváními a ve Velké Británii ještě o něco lépe. Silným nárůstem o 2,7 % předčily prognózy také stavební výdaje v USA.
Asijská seance začala tak, jak se dalo předpokládat. Akciové trhy následovaly příkladu Wall Street a otevřely na nižších úrovních. Zprávy o chystaném odstoupení japonského premiéra J. Hatojamy a druhého nejvyššího představitele Demokratické strany Japonska I. Ozawy (volba nového vedení strany je plánována na pátek), však obrátily trhy naruby. Akciové trhy přijaly tuto zprávu pozitivně v naději, že střídání stráží urychlí finanční reformy a daňové změny, které zlepší výhled země, zatímco devizové trhy zaznamenaly oslabování JPY vůči všem ostatním měnám. Index Nikkei se dostal do kladných čísel a vytáhl s sebou další burzy, na kterých se pak postupně do oběda zvýšila ochota riskovat. Dokonce i americké akciové futures se obchodovaly v černých číslech.
Australské údaje o HDP za 1. čtvrtletí o něco předčily meziroční očekávání a mezikvartálně splnily očekávání (+2,7 %, resp. a +0,5 %). Obchodní bilance silně vzrostla mezičtvrtletně o 4,2 %, zatímco výdaje na konečnou spotřebu vrostly pouze o skromných 0,6 %. Nejvíce k pozitivnímu vývoji HDP přispěla tvorba hrubého fixního kapitálu (0,7 %) a výdaje na konečnou spotřebu domácností (0,3 %), zatímco největší negativní vliv měla soukromá tvorba hrubého fixního kapitálu (-0,6 %). Kurzem AUD tyto údaje téměř nepohnuly, ale nakonec se díky pohybům indexu Nikkei vyšplhal výše.
Pokud jde o další zprávy, britská pojišťovna Prudential potvrdila, že jedná se společností AIG o vypovězení smlouvy o koupi divize AIA. Trhy tento výsledek za posledních 24 hodin promítly do kurzu GBP a zakončují tak fázi silných prodejů GBP v květnu (na trhu se šušká, že by to mohlo být kolem 10 mld. GBP) a tato zpráva vyhoupla GBP zpět nad noční maximum 1,4715.
Podíváme-li se na to, co nás čeká, vidíme, že kalendář je v Evropě nabitější – na programu jsou švýcarské maloobchodní tržby, švédský běžný účet a z Velké Británie spotřebitelské úvěry, schválené hypoteční úvěry, peněžní zásoba M4 a index nákupních manažerů ve stavebnictví. USA mají dnešní kalendář relativně prázdný, jedinými údaji budou propuštění zaměstnanci Challenger a rozjednané prodeje domů.

0 komentářů: