23 června 2010

FX Update 23.06 - Včerejšek byl ve znamení averze vůči riziku v souladu se směřováním juanu

Měny se přes noc pohybovaly převážně v úzkých pásmech ve všeobecné atmosféře averze vůči riziku. EUR se po většinu seance obchodovalo pod hranicí 1,23. Nejprve se ocitlo pod tlakem komentářů S&P ohledně toho, že Španělsko bude muset přijmout další opatření k dosažení fiskálních cílů. GBP se na druhé straně s úlevou dočkala poptávky, když britský krizový rozpočet zahrnuje do značné míry očekávaná fiskální opatření. Úsporná opatření tohoto rozpočtu jsou impozantní – sazba DPH bude v lednu 2011 zvýšena ze 17,5 % znovu na 20 %, daň z kapitálových výnosů vzroste u daňových poplatníků s vyššími příjmy z 18 % na 28 %. Pokud jde o výdajovou stránku, zaměstnanci veřejného sektoru s vyššími příjmy budou mít na dva roky zmrazené mzdy a ke snižování dojde i u příspěvků na bydlení a sociálních dávek. Bankovní daň dle výše rozvahy není až tak zlá, jak se očekávalo, a podle ratingové agentury Fitch tento rozpočet, pokud bude přijat, v konečném důsledku posílí důvěru a ratingové hodnocení VB na stupni AAA.
Pokud jde o zveřejněné údaje, německý průzkum IFO přinesl silná čísla, jelikož si respondenti pochvalují slabé EUR a jeho dopady na životně důležitý německý vývozní sektor. Prodej existujících domů v USA v květnu neočekávaně poklesl v meziměsíčním srovnání o 2,2 % oproti konsenzuálně předpokládaným +7,6 %, zatímco index richmondského Fedu vykázal ochlazení růstu a poptávky po nových zaměstnancích. Slabé výsledky z USA podpořily averzi vůči riziku a akciové trhy skončily v červených číslech.
GBP posilovala jak vůči USD tak vůči EUR (měnový pár EURGBP poklesl na týdenní minimum), zatímco dolarovému indexu se podařilo vrátit na úroveň 86. Pár EURCHF se propadl na nová minima poté, co SNB zřejmě zcela povolila obchodníkům otěže, jak naznačuje výrok Thomase Jordana ze SNB, že další intervence již není třeba, neboť s výprodejem rizikových měn již deflace nehrozí.
Ráno v 01:15 GMT se znovu všechny oči v Asii upíraly na fixaci směnného kurzu juanu, který vcelku odpovídal očekáváním (6,8102 proti úrovni 6,8136, na které včera uzavřel), zatímco mezibankovně se pár obchodoval jen v úzkém pásmu, což potlačilo aktivitu dalších měn. Po prvotní vlně averze vůči riziku se euro drželo úrovně 1,2240, z níž se zřejmě stane zásadnější podpora, ale poté se mu podařilo vyškrábat zase o něco výš.

0 komentářů: