22 června 2010

FX Update - 22.06 - Trhy si nyní dělají starosti s kurzem juanu

Předčasné nadšení z návratu Číny k řízenému plovoucímu kurzu juanu se ukázalo jako krátkodeché a poté, co sílící momentum rizikových měnových párů odeznělo nejdříve v Evropě, dokonala své dílo americká seance, která počáteční pohyby trhu zvrátila úplně. EUR se zastavilo před 1,25 a následně sklouzlo zpět na 1,23, na čemž se podepsal především zhoršený rating některých španělských a francouzských bank. Také GBP se před dnešním zveřejněním neúprosné zprávy o britském rozpočtu obchodovala s nervozitou a zlato včera nejprve vyšplhalo na absolutní rekord všech dob, aby poté spadlo o bolestných 2,2 %.
Dnes ráno se v 01:15 GMT všechny oči znovu upíraly na fixaci směnného kurzu juanu. USDCNY včera poté, co byl směnný kurz juanu ponechán na nezměněné úrovni 6,8275, uzavíral na úrovni 6,7976 a dnešní fixace přišla s nižším kurzem, než kdokoli očekával – ve srovnání se včerejškem došlo k poklesu o 0,43 % (přičemž podle stávajících pravidel je maximální mezidenní povolená změna ±0,5 %). Uvedená změna postačila na to, aby mírně podpořila chuť k riziku, a to znamenalo obchodování na vyšších úrovních na asijských trzích. Interní transakce mezi čínskými bankami paradoxně vytáhly během obchodní seance USDCNY výše, a následkem tohoto vývoje muselo riziko zase zařadit zpátečku. Vnitročínské transakce s USDCNY jsou nyní miláčky trhů a ty nyní na každý pohyb reagují chutí či nechutí k riziku. Docela by mě zajímalo, kdy nás sledování těchto vnitročínských transakcí omrzí.
Z dalších zveřejňovaných dat v Evropě očekáváme obchodní bilanci Švýcarska, údaje o švédské nezaměstnanosti a z Německa indexy IFO. Dnešní obchodování završí běžný účet platební bilance eurozóny a již dříve zmiňovaná zpráva o rozpočtu VB. V severní Americe očekáváme kanadský index spotřebitelských cen a z USA pak prodeje existujících domů, ceny domů a také index výrobní aktivity richmondského Fedu. Dnešní den uzavře nejnovější zpráva o spotřebitelské důvěře v eurozóně a výpověď ministra financí USA Geithnera před Komisí kongresu USA pro dohled nad stimulačním balíkem.

A nyní stručný výběr dalších dnes zveřejňovaných údajů ze včerejší večerní poznámky:
• Červnový index podnikatelského klimatu v Německu dle IFO. Pokud tento index poté, co se mu v dubnu téměř podařilo udržet se na dvouletém maximu, nezklame, pak nevím, co jiného by mohlo nahlodat stávající optimismus, který se zjevně namísto šířících se dopadů politické a bankovní krize v celé eurozóně soustředí na přínos slabého eura pro německý vývoz.
• Květnové údaje o prodeji existujících domů v USA – vážně všichni shodně očekávají oproti dubnu nárůst, když podpůrný program na prodej domů skončil 30. dubna? Zjevně ano, otázkou zůstává proč? Index stavitelů domů, počet nových stavebních povolení i počet zahájených staveb nových domů se totiž minulý měsíc střemhlav propadly.

0 komentářů: