17 června 2010

FX Update 17.06 - Sedmý den už euro růst nedokázalo. Končíme?

Měnové i akciové trhy zažily noc převážně bez výstřelků, nicméně krotký závěr překryl pár rozmáchlejších cenových pohybů v průběhu dne. Španělské banky zažívají potíže s financováním na mezibankovních trzích, takže se pozornost opět soustředila na záležitosti dluhů eurozóny a jejich financování. Objevily se zvěsti, že MMF, USA a EU mají v plánu poskytnout španělské vládě velkorysou úvěrovou linku (ačkoli tyto zvěsti všechny strany následně popřely), a spread mezi dvouletými španělskými dluhopisy a německými bundy vzrostlo na 280 bázických bodů. Následkem toho EUR zápasilo s překonáním úrovně 1,2350, ale podařilo se mu ztráty zastavit na 1,2250. Zásah utrpěla GBP prohlášením ministra financí Osborna, že vláda zavede bankovní daň a bude vyžadovat další omezení mezd a bonusů.
Z USA dorazily smíšené informace: jádrový index cen výrobců (PPI) vystoupil o něco výše, než se očekávalo, průmyslová produkce vzrostla meziměsíčně o 1,1 %, což představuje meziroční nárůst o 7,6 %, tedy nejsilnější vývoj během 12 měsíců od ledna 1998. Květnové údaje o počtu vydaných stavebních povolení a započaté výstavbě ovšem představovaly obrovské zklamání. Byly to první údaje za celý kalendářní měsíc poté, co na konci dubna skončil program podpory na pořízení bydlení. Započatá výstavba poklesla meziměsíčně o 10 %, což představuje nejnižší hodnotu od prosince, a počet nových stavebních povolení je na 12měsíčním minimu.
Asijská seance začala na téměř nezměněných hodnotách (i když libra byla stále slabá), ale první pohyby svědčily o poklesu ochoty riskovat poté, co si trhy zaregistrovaly poslední komentář Ambrose Evans-Pritcharda v listu Telegraph. Uvádí v něm, že italský deník Il Sole zveřejnil dopis stovky italských ekonomů, kteří varují, že úsporný balíček vynucený Evropskou unií hrozí stažením Evropy do „samoroztáčející se sestupné spirály“. Tento dopis tvrdí, že úsporné balíčky eurozónu nezachrání a slabší země z ní mohou naopak vypudit.
Pokud jde o zveřejňování dat, v Evropě budou zveřejněny údaje o průmyslové výrobě ve Švýcarsku a rozhodnutí SNB o sazbách (pravděpodobně také jejich další „výstraha“ ohledně devizových intervencí), ceny domů ve Švédsku, maloobchodní tržby ve Velké Británii a průmyslové trendy CBI, stavební výroba v eurozóně a nezaměstnanost v Hong Kongu. V průběhu seance pak budou zveřejněna data o velkoobchodních tržbách v Kanadě a index spotřebitelských cen v USA, údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti, bilanci běžného účtu, index philadelphského Fedu a předstihové ukazatele.

0 komentářů: