14 června 2010

FX Update 14.06 - Dolar navzdory slabým údajům z USA v pátek posiloval

USD během NY obchodování po zveřejnění slabých výsledků amerických maloobchodních tržeb za květen (-1,2 % oproti očekávaným 0,2 %; po vyloučení automobilů bylo toto číslo stejně špatné -1,1 % oproti očekávaným 0,1 %) zpočátku získával půdu pod nohama. Pokles tohoto ukazatele při vyloučení automobilů a automobilů a plynu představuje nejprudší propad od prosince 2008 resp. března 2009. Tyto údaje vyslaly trhu účinné varování před možným oživením americké ekonomiky ve tvaru písmeme W a zdá se, že zveřejněná červnová data mohou mít co do predikce budoucího vývoje větší význam. Pokud jde o ostatní údaje, spotřebitelská důvěra dle University of Michigan předčila prognózy, když dosáhla hodnoty 75,5 oproti očekávaným 74,5.

Pokud jde o dění na měnových trzích, EURUSD dosáhl po zveřejnění údajů minim dne, ale s blížícím se víkendem jsme zaznamenali určité uzavírání krátkých pozic v EUR, což vytáhlo kurz tohoto páru zpět nad 1,21. GBP si po zveřejnění slabých údajů o průmyslové výrobě (meziměsíčně -0,4 % oproti očekávaným +0,4 %) vedla v porovnání s ostatními měnami hůře.
Začátek nového týdne je ve znamení nízkých objemů, protože v Austrálii jsou trhy uzavřeny kvůli svátku. Devizové trhy pátraly u EURUSD po stop-lossech nad 1,2150 a relativně snadno je nalezly, když nejprve kurz vyskočil na 1,2194 a pak se na chvíli přehoupnul přes 1,22. Je zajímavé, že od dosažení minima na úrovni 1,1875, k němuž došlo před týdnem, jsme byli svědky vytrvalého zvyšování denních maxim, které nás dostalo až na tyto hladiny. Uvidíme, kam až může tento růst pokračovat.

Po pátečním zveřejnění slabých výsledků průmyslové výroby libru o něco později podpořily dobré zprávy NIESR o HDP – meziměsíční růst činil v květnu +0,6 % – a také revize dubnových výsledků na +0,7 %.

I dnešní ráno svědčí „býkům“ – skupina CBI revidovala prognózu růstu britské ekonomiky v roce 2010 směrem nahoru z předchozího 1,0 % na 1,3 %, protože oslabení libry by mělo podpořit vývoz. Podle stejné prognózy by se měla inflace vrátit zpět pod cílovou úroveň BOE ve 2. čtvrtletí 2011 (myslím si, že do té doby bude muset guvernér King v sepisování inflačních zpráv pokračovat) – zítra bychom měli sledovat údaje o inflaci a maloobchodních cenách za květen). Pokud jde o BOE, CBI očekává, že BOE začne sazby zvyšovat ve 3. čtvrtletí, přičemž do konce roku by měly sazby dosáhnout 1 % a do konce roku 2011 úrovně 2 %. V této souvislosti Andrew Sentence z BOE v článku v Sunday Times jestřábím tónem poznamenal, že BOE bude možná nucena zvýšit sazby v druhé polovině roku, protože nevyužité kapacity jsou na nižší úrovni, než se očekávalo.

0 komentářů: