15 června 2010

15.6. Posilování eura po snížení ratingu Řecka agenturou Moody’s stagnuje

Andrew Robinson, Senior Forex Market Analyst, Saxo Bank

Americká obchodní seance proběhla celkem v poklidu a nejlépe se vedlo GBP a také EUR uzavíralo obchodování s nárůstem. GBP těžila z revidovaných odhadů hospodářského růstu, se kterými přišla Konfederace britského průmyslu (CBI), a také ze zpráv Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR), podle kterých je schodek britského rozpočtu ve výši 22 mld.

GBP nižší, než kolik předpokládaly prognózy pro období 2010-15, a přepokládaný hospodářský růst dosáhne v letech 2011 a 2012 hodnoty 2,6 %, resp. 2,8 %. EUR začalo den zpočátku nárůstem, ke kterému přispěly příznivé údaje o průmyslové výrobě v eurozóně předčící všeobecná očekávání (+0,8 % meziměsíčně oproti očekávaným +0,5 %) a později také prohlášení člena rady ECB Ewalda Nowotneho, podle něhož je současná úroveň, na které se euro obchoduje, „normální“, následované výrokem řeckého ministerského předsedy George Papandrea, že „v žádném případě nezamýšlí ustoupit“ od splacení dluhů své země.

Tomuto posilování však následně poněkud vzalo vítr z plachet oznámení agentury Moody’s, že o čtyři stupně snižuje úvěrový rating Řecka, i když výhled zůstal stabilní. Prvnímu pracovnímu dni po zahájení Mistrovství světa FIFA 2010 dominovalo obchodování v úzkých pásmech a nízké objemy – zda takový bude i zbytek měsíce teprve uvidíme.

Po slabém závěru na Wall Street zahájila asijská seance poněkud defenzívně. EUR se krátce propadlo pod 1,22 a zřejmě se otřepalo z obsahu článku v Guardianu, podle kterého by měla být středopravá koalice Angely Merkelové na pokraji pádu poté, co ji oslabila řada neshod a vnitřních sporů ohledně úsporných opatření, politické reformy a odchodu zasloužilých konzervativců.

Dnešní kalendář je poněkud nabitý: v Evropě očekáváme údaje o norské obchodní bilanci, z Velké Británie index spotřebitelských cen/index maloobchodních cen a ceny domů dle DCLG, následují přehledy ZEW pro Německo a Evropu. Americké obchodování bude očekávat kanadské údaje o produktivitě práce a tržbách výrobců spolu s údaji USA o pohybu dovozních cen, index podnikatelské nálady NY Fedu a údaje o čistém přílivu kapitálu. Data k dnešnímu obchodování završuje index stavitelů domů. Podrobnou analýzu zveřejňovaných dat naleznete ve včerejším komentáři (v angličtině k nahlédnutí zde).

0 komentářů: