25 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 25.05

Dobré ráno,

Problémy přetrvávají a zdá se, že situace bude ještě horší…
Klidně si říkejte, že jsem pesimista, ale o podobném vývoji píši již několik týdnů a za tuto dobu se v zásadě nic nezměnilo a pokud k nějakým změnám došlo, byly jenom k horšímu a potvrdily, že situace skutečně není růžová.
Přes noc (po včerejších zprávách ze Španělska) jsme tu měli dalších 5 španělských bank, které byly sloučeny z důvodů špatného hospodaření a z obav ze systémového rizika… Zní vám to povědomě? Mělo by, protože se vlastně jedná o znárodnění, i když pod jiným jménem, a nedochází k němu z pozitivních důvodů… Sloučené španělské banky jsou na špatné cestě a může se jednat jenom o špičku ledovce. Jak si jistě dovedete představit, chuť k riziku je nulová a akcie pokračují ve svém propadu… Problémy se podepsaly i na amerických indexech a ani asijským indexům se nedařilo o moc lépe. Pokud je o nové zprávy, přes noc se kromě španělského debaklu moc nedělo.

Špatné zprávy ze Španělska však přesto stačily k tomu, aby opět došlo k oslabování EURUSD a komoditních měnových párů. Z měnových párů zemí G10 se nejhůře vedlo AUD a CAD a prakticky veškeré obchody byly ve znamení výprodeje měnových párů s jenem. Za tohoto scénáře mohu jenom opakovat své doporučení otevírat dlouhé JPY a USD pozice a je jenom otázkou kdy a jak toto doporučení realizujete, tj. jaký měnový pár si vyberete!

V současné době se obávám pouze DXY (dolarového indexu) a masivního obratu, ke kterému by u něj mohlo dojít (za současných okolností se však moje obava může ukázat jako neopodstatněná). Řekněme si to ale na rovinu – který obchodník se zdravým rozumem by v současné době prodával USD? Jen se nabízí otázka, kdepak jsou ti spekulanti, kteří ještě před pár měsíci volali po změně světové rezervní měny za euro nebo dokonce juan… nahrávají vlastním pozicím…

Dnes žádné hladiny záměrně neuvádím a stále se pevně držím toho, co jsem napsal ve svém pátečním komentáři. Tento trh není dobrý a věřte mi, že likvidita je pravděpodobně na nejhorší úrovni od pádu Lehman Brothers, 11. září atd.… Velcí hráči se na tom nechtějí podílet, a tak nevytvářejí ceny a neúčastní se, což ještě více zhoršuje nárazovost pohybů… Berte to tak, že když i profesionálové, kteří jsou placeni (mohl bych i dodat, že jsou placeni hezky) od toho, aby obchodovali a podstupovali riziko, odmítají vystrčit hlavu ven, není důvod, proč by si kdokoli jiný mohl myslet, že on to přece zvládne.

Přes den je zde určité riziko, které mohou způsobit zveřejněná data, ale upřímně řečeno si toho trhy sotva všimnou… Sledujte toto – průmyslové objednávky eurozóny, spotřebitelskou důvěru v USA a čísla z trhu s bydlením.

Později během dne nabídnu nějaké grafy a úvahy, které doufejme vysvětlí, jak tomuto vývoji rozumím já, jak a na základě čeho si stanovuji hladiny. Svatý Grál to není, ale snad to pomůže někoho uklidnit. A ještě poslední věc – nenechat se zatáhnout do trhu je často výhodnější a těžší než slepě se do něj vrhnout…

Mějte se hezky a nezapomeňte na helmu,

Ken Veksler.

0 komentářů: