18 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 18.05

Dobré ráno,

turbulence na asijských trzích pokračovaly celou noc, i když v poněkud mírnějším rozsahu než během předchozí seance. Akciové indexy dál krvácejí, i když v menší míře, ale všechny zakončily obchodování v červených číslech. Je jasné, že nejvíce ze současné situace na trzích těží USD a JPY, zatímco ostatní měny, včetně zejména EUR, GBP, AUD a NZD, s aktuální situací dost bojují. Holubičí komentář australské centrální banky (RBA) z noci dává signál, že AUD čeká v blízké budoucnosti další bolestivý pokles, protože s ohledem na situaci ve světě a probíhající dluhovou krizi je tendence k dalšímu zvyšování sazeb menší. Upřímně řečeno si myslím, že šest změn za posledních sedm zasedání je víc než dost a že trhy si nyní hrají na honěnou hlavně v oblasti bydlení a namovitosti.

Američané přes noc schválili zákon, že nepodpoří MMF svými prostředky v těch zemích, o kterých se domnívají, že si finanční pomoc s ohledem na možnost potenciálního nesplácení nezaslouží... V překladu: je to váš problém a pokud jej nedokážete vyřešit, tak proč bychom to měli dělat my... Věcem to očividně dává negativní spád...

Pokud jde o zveřejňované údaje, seznam je dnes poměrně dlouhý: index spotřebitelských cen ve VB, index ZEW v Německu a eurozóně, index spotřebitelských cen v eurozóně a index cen výrobců v USA.
Takže je o čem přemýšlet a co se týče hlavních měnových párů, EURUSD i GBPUSD budou před zveřejněním příslušných dat pravděpodobně v nabídce.

Úrovně, které je třeba během dne u EURUSD sledovat, jsou dobré nabídky na hladině 1,2415/20 s významnými stoplossy nad 1,2425/30 a další nabídky na úrovni 1,2450. Budu prodávat vzestupy k 1,2435 a připojím se ke stop úrovním nad 1,2470; směrem dolů budu vyčkávat dosažení 1,2350 a 1,2300. Cesta na nižší hladiny bude dnes trnitá, protože trh začíná do určité míry konsolidovat nedávné prudké výkyvy.
GBPUSD je na tom podobně. Hranice 1,4530 představuje významnou rezistenci a dobrou příležitost k prodeji v očekávání poklesu k 1,4380, kde je třeba krátké pozice uzavřít.

USDJPY je na vedlejší koleji a odmítám to dále komentovat, prostě proto, že už jsem všechno řekl.
A samozřejmě AUDUSD zůstává kandidátem na prodej na úrovni 0,8830/50, buďte však opatrní, i když jsem stále na straně medvědů, dno tohoto pohybu bude mělčí, než se obecně předpokládá.

Na radaru mám nyní GBPCHF. Budu vás průběžně informovat, prozatím ale stačí říct, že vyhlížím dobrá pásma pro umístění strategických krátkých pozic.

S pozdravem,

Ken Veksler

1 komentářů:

pody31 řekl(a)...

Díky za Vaše komentáře. Jsem častým čtenářem a částečně se Vašimi radami řídím. I když jak vidím, tak jste vcelku přesný a to je známka velké kvality.
S pozdravem Petr Honeš