10 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 10.05

Dobré ráno,

záchranný balíček, který musel přijít, je tu!
Je ostuda, že přišel tak pozdě a že má tak malý vliv na náladu na trhu… Můžete praseti namalovat rypák rtěnkou, ale na konci dne bude stejně prasetem!
Nebudu vás nudit stupidními podrobnostmi o tom, kdo co řekl a slíbil a jak se to bude nebo nebude uskutečňovat atd.... níže je stručný výtah víkendových událostí a na jeho základě byste si měli udělat jasnou představu o tom, co je na stole.

Představitelé EU oznámili řadu opatření k řešení problematiky úvěrování zemí na periferii EU. Ministři financí EU schválili balík pomoci v celkové výši 750 mld. EUR, který zahrnuje dvojstranné úvěry / záruky ve výši 440 mld. EUR na dobu tří let, plus 250 mld. EUR od MMF a 60 mld. EUR z rezervního fondu EU. Krátce po tiskové konferenci představitelů EU oznámila ECB, že v souvislosti s EUR bude intervenovat na trzích veřejných a soukromých dluhových cenných papírů. Ve svém prohlášení však ECB jasně hovoří o tom, že tyto injekce likvidity, které budou výsledkem těchto operací, bude sterilizovat, a naznačuje, že jakékoli nákupy dluhopisů nebudou znamenat kvantitativní uvolňování. Kromě toho americký Fed oznámil, že obnoví devizové swapové linky s ECB, BoE, SNB a BoC (krátce nato se k těmto centrálním bankám připojila i BoJ). A konečně ECB sdělila, že u pravidelných tříměsíčních operací 26. května a 30. června přistoupí k aukcím za fixní sazbu s plnou alokací a 12. května provede šestiměsíční operaci za průměrnou minimální nabídkovou cenu hlavní refinanční operace.

Podíváme-li se na trh, jistě si dokážete představit, že EURUSD otevřelo obchodování s cenovou mezerou směrem vzhůru a nyní má zjevně na mušce různé stop příkazy, které na trhu leží jako nášlapné miny. Za bedlivou pozornost u tohoto páru dnes stojí úrovně jako 1,2930 směrem dolů a směrem nahoru celá řada nabídek kolem 1,3000, přičemž nejvýznamnějí stoplossy jsou umístěny nad hladinou 1,3030. Pár se dnes dopoledne jen s obtížemi dostává přes všechny tyto nabídky, ale prozatím je po něm stále poptávka, jelikož trh i nadále tuto zprávu vstřebává. V eurozóně ale v reálu žádné velké změny nehrozí, možná vůbec žádné, a vše výše uvedené představuje prostě „kvantitativní uvolňování“, jen v hezčím obalu, tentokrát ovšem s rozsáhlým mlžením okolo. V krátkodobém výhledu tento pár nejspíš půjde ještě vzhůru, ale jakmile skončí uzavírání krátkých pozic, znovu začnu s rozvahou jednoznačně prodávat.

Pokud si někdo vzal k srdci, co jsem říkal v pátek o USDCAD, měl by se nyní radovat ze značného zisku blížícího se 300 bodům, pokud se mu podařilo prodat ve chvíli vrcholu na 1,0550/70, který následoval po pátečním zveřejnění kanadských údajů o zaměstnanosti.

Pokud jde o GBPUSD, je to hádání z křišťálové koule, a já vážně raději zůstanu chvíli stranou, dokud se prach neusadí a nebude zřejmé, jak bude doopravdy vypadat britský parlament. Dnes odpoledne proběhne jednání Bank of England (přesunuté kvůli volbám ze čtvrtka), ale mám pocit, že z toho nic moc nekouká. Zatím žádné jasné obrysy na obzoru, alespoň ne dnes.

AUDUSD se i nadále tlačí o kousek výš, z velké části díky celkovému pohybu trhu od víkendu, ale nenechte se mýlit. Veškerý pohyb je zase jen mlžení, a se obloha znovu rozjasní, budu zase prodávat se zřetelem k úrovni 0,9100/30, než se pustím do strategických krátkých pozic.

Všude jinde si ponechte na hlavách ochranné přílby i na dalších několik dní, protože než bude líp, bude ještě hůř. A teď k vašim stížnostem, jak jsou teď opce drahé… Samozřejmě, že jsou drahé, co byste čekali při tak vysoké volatilitě, ale to rozhodně není důvod, abyste se nepokusili o dobrý obchod (a příležitosti jsou), kterým se můžete vyhnout bouřlivým tendencím spotového trhu.

S pozdravem,

Ken Veksler

0 komentářů: