04 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 04.05

Dobré ráno,

Australské držitele hypoték včetně mě rozhodně nepotěšila zpráva, že RBA dnes ráno opět zvedla úrokovou sazbu OCR o dalších 25 bazických bodů. Prohlášení, které zvýšení sazby provázelo, a následná reakce trhu rozhodně nebyly hvězdné, protože trh i všichni ostatní, kdo dostatečně rozumí fungování ekonomiky, tento krok chápou jako signál, že během následujících dvou zasedání RBA k žádným dalším změnám nedojde, protože zástupci banky dali jasně najevo, že sazby jsou nyní na „normální“ úrovni a jejich pohyb směrem nahoru může vyvolat jenom vyhlídka růstu přesahujícího původně odhadované úrovně. Jediné riziko podle RBA spočívá v tom, že by inflace mohla vzrůst nad bezpečnou míru 3 %. Pokud se ale stejně jako já domníváte, že vliv všech faktorů, které ve své zprávě guvernér Stevens zmínil, je přinejmenším zanedbatelný (Čína, celosvětová chuť k riziku / růst atd., atd.), potom by to logicky mělo omezit možnost dalšího zvyšování sazeb… Výprodej AUD, kterým trh na zmíněné rozhodnutí reagoval, je tedy vzhledem k okolnostem pochopitelný a přiměřený. Další věc, která v této souvislosti vyšla najevo, je že zóna kolem 0,9300/70 je ve středním výhledu pro AUD hranicí, kam se tato měna může ve svém růstu dostat.

Mezi další zprávy, které se objevily přes noc a stojí za zmínku, patří článek zveřejněný ve WSJ, podle něhož budou řecká úsporná opatření a záchranný balíček s největší pravděpodobností na vyřešení řeckého problému nedostatečné. Ať už je autorem článku kdokoli, rozhodně dříve pracoval pro NASA jako expert na všechno... Bez souvislosti s výše uvedeným článkem se dnes ráno ve zpravodajství Reuters objevila zpráva v podobném duchu, podle které agenturní zdroje z prostředí německé vlády tvrdí téměř totéž. Nemusím zdůrazňovat, že měnový pár EURUSD je stále vystaven tlaku na oslabování a doposud jsme klesli až k hranici 1,3150. Současná situace rozhodně příznivá není, a pokud se během dne pár při uzavírání krátkých pozic dostane do pásma 1,3230/50, je třeba ho prodávat a brát vzniklou situaci jako příležitost ke vstupu do dalších dlouhodobějších krátkých pozic.

Trh zůstává úzký a včerejší podmínky budou pravděpodobně převládat i dnes. Jedinou výjimkou byl JPY, který přes noc oslaboval, a to zejména v případě USDJPY, který zaznamenal v rámci trendu čerstvá maxima na úrovni 94,97/9. V této fázi není nerozumné očekávat další posílení USDJPY až k 95,30, ale na této úrovni pravděpodobně narazíme na další lehké vybírání zisků, až dnes dopoledne skončí jeho první kolo.

GBPUSD je sice na vedlejší koleji, přesto ale před zveřejněním výsledků čtvrtečních voleb čeří hladinu. V jednom článku, který se přes noc objevil v anglickém tisku, se hovoří o „runu“ na GBPUSD během několika hodin pro vyhlášení výsledku. Pisatel článku však bohužel nepochopil podstatu pojmu „run“, který naznačuje trvalý tlak na prodej tohoto páru... Netřeba říkat, že uvidíme, co se stane, ale pravděpodobnost neakceschopného parlamentu se každým dnem zvyšuje, což lze rozhodně (a oprávněně) považovat za negativní zprávu pro GBPUSD. Během dne se budou stop úrovně nacházet pod 1,5200 a hladina 1,5150 pravděpodobně odolá. Cesta vzhůru je v tento okamžik otevřená a vstoupit do takového obchodu je pravděpodobně to nejlepší, co lze učinit. I když v tuto chvíli nejsem zastáncem nákupu GBPUSD, úroveň 1,5170 by mohla znamenat dobrou příležitost k intradenním nákupům, které by mohly kurz vytlačit až k hranici 1,5280.

Vzestupnému momentu USDCAD zasadil drobný úder kanadský ministr financí J. Flaherty, když řekl, že Kanaďané mají to nejhorší už opravdu za sebou a před sebou v podstatě modré nebe....

Během dne bude zveřejněno jen velmi málo údajů, snad s výjimkou indexu cen výrobců v eurozóně (nepříliš významná událost) a odpoledních rozjednaných prodejů domů v USA. A nezapomeňte, že pátek je ve znamení NFP!!!!!

S pozdravem

Ken Veksler.

0 komentářů: