03 května 2010

Komentář Kena Vekslera - 03.05

Dobré ráno,

víkend dospěl ke svému závěru a stejně tak bylo konečně učiněno rozhodnutí ohledně záchranného balíčku, který byl formálně nabídnut Řekům. Víkend ani balíček na mě moc příznivý dojem neudělaly a trh byl v tomto ohledu ještě horší. Ačkoli oznámená výše záchranného balíčku (110 mld.) dokonce předčí původní očekávání (i když jen 10 mld.), ani tak se nepodařilo rozptýlit obavy trhu a nechuť k riziku, a to především v souvislosti se zeměmi označovanými jako PIGS, zůstává vážným problémem. Ano, řecká úsporná opatření se mohou zdát přísná, ovšem ani tak se jim příliš nepodařilo rozptýlit převládající obavy. Řekové zvýšili věk pro odchod do důchodu o 4 roky, na 3 roky zmrazili všechny platy ve veřejném sektoru a do roku 2014 se zavázali snížit schodek státního rozpočtu z 13,9 % HDP vykázaných v loňském roce na méně než 3 %. Jediná otázka, kterou bych v této souvislosti měl, je proč by si měl někdo myslet, že když se jim úsporná opatření nepodařilo prosadit doposud, mělo by se jim to podařit tentokrát.

Pokud jde o vývoj na dalších trzích, Čína přes víkend opět přišla s požadavkem na zvýšení minimálních rezerv (o dalších 50 bazických bodů) a jedná se v tomto roce již o třetí podobný požadavek. To dodává o trochu větší důvěryhodnost celé otázce zpřísňování měnové politiky, která se na trzích probírá v posledních měsících. Hlavní měnové páry, na které měl tento krok dopad, byli nejbližší sousedé v Austrálii a Japonsku. AUDUSD tak byl přirozeně omezen ve svém vzestupu a také USDJPY nevykázal žádný významný pohyb vzhůru. Na konci pátečního odpoledne byla také zveřejněna informace, že agentura S&P snížila své výhledy týkající se bank Bank of America a Goldman Sachs, což přirozeně vyvolalo vlnu výprodejů v důsledku nechuti k riziku na již tak úzkém trhu a poslalo akcie směrem dolů.

Vzhledem ke státnímu svátku ve VB a probíhajícím oslavám Zlatého týdne v Japonsku očekáváme během dne povětšinou nízké objemy obchodů.
Pokud jde o zveřejňované údaje, za zmínku stojí snad jen osobní výdaje a příjmy v USA a také index aktivity ve zpracovatelském sektoru ISM, které budou vyhlášeny dnes odpoledne.

Pokud jde o měnové páry s USD, vše je poměrně v poklidu a trh podle všeho váhá podniknout cokoli opravdu významného. Prodej AUDUSD vypadá stále slibně, přičemž vliv na trh může mít riziko události v podobě zítřejšího zasedání RBA, které budou mít obchodníci na paměti v první řadě. Těm, kteří váhají nebo případně potřebují ochránit krátké pozice, navrhuji koupit noční call opce v AUD za realizační cenu 0,9300, která by při aktuálním referenčním spotovém kurzu 0,9265 neměla přijít na více než 25 bodů. Jinak si jsem jist, že všichni víte, co si o tomto páru nyní myslím, a preferuji vstup do krátkých pozic při vzestupech k 0,9300/30 s prvotním cílem na úrovni 0,9170.

Pokud jde o EURUSD, vše bylo prozatím řečeno, napsáno a provedeno a v případě, že nemáte ponětí, co se děje, pak jednoznačná strategie zní prodej. Během dne bude podle mne stropem pro jakékoli vzestupy nebo uzavírání krátkých pozic pásmo 1,3330/80, zatímco klíčovou úrovní směrem dolů bude 1,3170.

GBPUSD očekává výsledky čtvrtečních voleb (navzdory tomu, že jasnými favority jsou konzervativci) a jedinou otázkou zůstává, zda v parlamentu opravdu nebude mít žádná ze stran převahu a jaká je pravděpodobnost, že se tak stane. Poté, co tento měnový pár strávil určitou dobu na horním konci pásma, ve kterém se v poslední době pohyboval, očekáváme nyní testovaní jeho spodní hranice kolem 1,5190/50, ale nemusíte tajit dech, protože do pátku nedojde k ničemu razantnímu.

Dnes vám již nic dalšího, přátelé, nenabídnu, protože postupně vstřebávám, co pro nás má nadcházející týden v zásobě.

S pozdravem

Ken Veksler.

0 komentářů: