28 května 2010

Jak chytit nůž v letu

Dobrý den,

chytlavý titulek, že?

Věrně ale vystihuje situaci, ve které se trh nachází už asi třetí týden.
Všichni se snažili pohyby na trhu úspěšně zobchodovat, ale vždycky je to rozsekalo – buď proto, že cílují na špatné úrovně a mají příliš těsné stop-lossy, nebo neúspěšné sázejí na odraz trendu či na korekci. Hlavní problém spočívá v tom, že směr, kterým se trh pohybuje, a jeho celkový trend jsou většině obchodníků zřejmé; co je ale na současné situaci obtížné, je, jak úspěšně zobchodovat pohyb, který se tváří, jako by již doběhl.

První důležitou věcí je utvořit si správný náhled na fundamentální vývoj a ještě důležitější je zvolit si pro obchodování v souladu s tímto náhledem měnový pár, který je implicitně méně náchylný k volatilitě. V přiloženém příkladu odkazuji na měnový pár CHFJPY, který s oblibou používám jako prostředníka, který v mých obchodech zastupuje mnohem volatilnější EURJPY. Ti z vás, kteří sledujete mé ranní komentáře, víte, jaký je můj názor na JPY, a vzhledem k současné nechuti trhu k riziku nemůžete zpochybňovat fakt, že JPY bude i nadále posilovat. Ze zcela stejných zřejmých důvodů bude oproti tomu EUR (resp. v tomto případě jeho zástupce CHF) dále relativně oslabovat. Jak jsem vždycky tvrdil, věc, která je nakonec ze všeho nejdůležitější, je relativní hodnota, a kdo si na ni ve správný okamžik počká, ten se bude smát naposled.

Trend na přiloženém grafu je zřejmý, ale vzhledem k jeho prudkosti je těžké odhadnout, v kterém okamžiku poté, co se hlavní trend projeví, vstoupit do obchodování. Horní dvě diagonální linie ukazují, jak vypadal původní trend. Vše vypadalo v pořádku, dokud nedošlo k poměrně drastickému propadu. Když se rozpomenete na minulé komentáře, prodával jsem při prudkém nárůstu nad úroveň 88,00. To je vše pěkné a nejlepší obchodník na světě je stejně jako generál až po bitvě, ale pro mě je teď mnohem důležitější odpověď na otázku, co dál. Mám tu jen sedět a lamentovat na tím, že jsem se do pohybu trhu netrefil, nebo se mám rozkrájet při pokusech chytit nůž v letu?

Jednoduchá odpověď je: ani jedno, ani druhé... Pokud ale budete postupovat správně. Není důvod, proč se tohoto obchodu nezúčastnit, ale jen za předpokladu, že to provedete správným způsobem. Pokud se shodneme na tom, že růžová zóna představuje oblast, kde došlo k prvotnímu pohybu, pak můžeme také tvrdit, že další tři zakroužkované oblasti představují příležitost k dalšímu vstupu. Červeně zakroužkovaná oblast nám označuje další příležitost ke vstupu do krátkých pozic, za předpokladu, že nedojde ke změně fundamentálního rozložení a také vše ostatní zůstane beze změny. Z toho se nám nyní stává sekundární trend a druhá diagonální linie shora se chová jako rezistence. Pokud jste začali prodávat v zóně této rezistence, pak je třeba umístit stop-lossové příkazy nad tuto klesající linii. Pokud vás stop příkaz donutil vystoupit (a bylo třeba velmi těsného stop-lossu), neznamená to, že jste se mýlili (tento trend je z širšího pohledu stále ve hře), ale jednoduše došlo k poněkud prudšímu návratu a teď se můžete pustit do otevírání nových krátkých pozic o jednu zónu výše, když se nám trend jednoznačně definoval. Těchto několik dodatečných linií ve hře vám také pomůže snadněji najít úrovně, na kterých můžete vybírat své zisky.

Zelená zóna je poněkud matoucí a k obchodování obtížná (tam se vše vyjeví až ex post), ale poslouží k potvrzení a posílení obrázku, který se nám rýsuje. Naopak fialová zóna je obdobou červené, protože i tady byste měli zadat těsné stop příkazy bezprostředně nad druhou horizontální linií a znovu prodávat. Pokud se netrefíte do trendu nebo vás stoploss donutí vystoupit, pak nezbývá než čekat na návrat do zelené zóny, sesbírat novou munici a znovu do prodeje.

Přiložená tabulka vývoje GBPUSD je obdobou situace popsané výše.

Ponaučení z toho všeho je, že na těchto trzích se opravdu obchoduje obtížně a většinou je daleko lepší čekat někde v ústraní, než se nechat roznést na kopytech prudkých a nepředvídatelných pohybů. Ale na druhou stranu není nemožné se do toho pustit, pokud se na trhy podíváte objektivně a z širší perspektivy. Hlavní je držet se svých úrovní a hlavně je zvolit ze správných důvodů.

Hodně štěstí tam v terénu a zdravím,

Ken Veksler.

0 komentářů: