26 května 2010

FX Update 26.05 - Velký návrat rizika v americké seanci – tentokrát doopravdy?

Zdá se, že americká seance uzavřela celkem pozitivně, přestože konečné uzavírací hodnoty -0,23 % pro DJIA, +0,04 % pro S&P a -0,12 % pro Nasdaq zakryly tu skutečnost, že od začátku tyto indexy odepsaly téměř 3 %. Uzavírání krátkých pozic v druhé polovině obchodování spustily velmi dobré výsledky spotřebitelské důvěry v USA za květen, která posílila o 5,6 bodů na úroveň 63,3, která představuje 25měsíční maximum a poněkud kladnější komentáře ohledně možného snížení ratingů bank ze strany S&P, zatímco agentura Moody’s také potvrdila úvěrový rating americké vlády na stupni AAA. Navíc ty spekulace, které urychlily prudký pokles ochoty riskovat a s ní spojených rizikových měn, se nepotvrdily – konkrétně se mělo jednat o nouzové snížení sazeb ECB a uvedení ozbrojených sil Severní Koreje do bojové pohotovosti.

Před tímto vývojem zasáhla Evropu riziková averze z Asie a euro se znovu přiblížilo květnovému minimu kvůli výše zmíněným spekulacím. V tom okamžiku zůstaly nejlepší údaje o průmyslových objednávkách v eurozóně za posledních 10 let bez povšimnutí, ale libra si přeci jen polepšila díky revizi HDP za 2. čtvrtletí směrem lehce nahoru. V druhé polovině seance v USA začaly měnové páry s jenem nacházet půdu pod nohama a výrazný obrat u akcií vytlačil EURJPY a AUDJPY řádově o 300 bodů výš. Byl to tedy klíčový obrat, nebo opět jen zdání klame? Technicky vzato byl návrat věrohodnější a vyslal silnější býčí signál než v pátek, zatímco pohyby související s blížícím se koncem měsíce by mohly mít potenciál naznačit, že jsme viděli dočasné dno posledních poklesů rizikových měn.

Ostrý zvrat v ochotě riskovat jak se zdá způsobil, že většina objednávkových knih je prázdných, a vypadá to, že Asie zpočátku váhala, kterým směrem se vydat. Šéf Fedu, Ben Bernanke, se zúčastnil konference Bank of Japan a některé výroky se dopoledne dostaly do médií – nejdůležitější z nich se týkal nedávných swapových dohod centrální banky u amerického dolaru, o kterých se vyjádřil, že není žádoucí je poskytovat jako stálý servis pro finanční trhy. To stačilo, aby se EURUSD překlopil zpět přes úroveň 1,23, ale aktivované stopy stáhly pár dolů na 1,2271. Jinde šly ostatní měny ruku v ruce, ale obecně bez paniky, a do oběda se vrátily.

Dnešní kalendář je o něco nabitější: spotřebitelská důvěra v Německu a obchodní bilance ve Švédsku, dále úvěry na bydlení BBA ve Velké Británii. Zboží dlouhodobé spotřeby a prodeje nových domů, spolu s kanadským indexem cen domů obchodování doplňují.

0 komentářů: