19 května 2010

FX Update 19.05 - Německý zákaz krátkého prodeje dluhopisů a akcií poslal EUR na minima cyklu

Zpráva, že se Německo chystá zakázat „nahé“ krátké prodeje dluhopisů denominovaných v EUR (spolu s na ně navázanými CDS) a akcií deseti nejvýznamnějších německých finančních institucí, dostala trhy do varu. Nejčastější otázky se týkaly a) nutnosti takového kroku a b) jeho načasování vzhledem k relativnímu klidu na trzích. Další trhliny v jednotě EU se objevily, když německý politik F. Schäffler prohlásil, že neuposlechne rozhodnutí své FDP a bude hlasovat proti paktu stability EU ve výši 1 bilionu USD.
Úrovně podpory u EUR padly bez zábran, měna se rychle dostala na nová minima cyklu a dosáhla nového 4letého minima na úrovni 1,2143. GBP začala posilovat brzy poté, co údaje o inflaci ve VB překvapily znovu směrem nahoru. Index spotřebitelských cen ve VB vzrostl v dubnu meziročně o +3,7 % oproti 3,4 % v předchozím měsíci, což přinutilo guvernéra BoE sepsat další zprávu o inflaci. GBP však brzy pod prodejním tlakem v důsledku averze vůči riziku kapitulovala, a na cestě dolů se tak přidala k EUR. Jako obvykle z toho nejvíce vytěžily USD a JPY. Dolarový index se znovu dostal nad hranici 87,0 a JPY se z nejslabší měny stal v mžiku tou nejsilnější.

Zveřejňované údaje byly opět až na druhé koleji, ale americká data byla obecně znovu lepší, než se očekávalo. Započatá výstavba vzrostla meziměsíčně o 5,8 % na 672 tis. rezidenčních jednotek, přičemž převážná část tohoto zlepšení připadá na započatou výstavbu jednorodinných domů, která je nejvyšší od srpna 2008. Ceny výrobců klesly v dubnu meziměsíčně o 0,1 %. Mohou za to především nižší ceny energií a potravin. Navzdory lepším výsledkům z poslední doby zaujala S. Pianalto z Fedu ve svých nočních komentářích holubičí postoj, což naznačuje, že fakta stále ukazují na dezinflační tendence v ekonomice.

Poté, co EUR dosáhlo nových minim cyklu a během obchodování na asijských trzích se od nich trochu odrazilo, stojí před trhy zásadní otázka, zda bude EUR dopřán čas na oddech a konsolidaci. Bezprostřední cíle ve směru dolů jsou hladina 1,2080, což je minimum roku 2008, a pod ní psychologická hranice 1,20. Zveřejňované údaje budou pravděpodobně znovu zapomenuty, ale přesto: v Evropě nás dnes čeká zpráva ze zasedání BoE, v Kanadě velkoobchodní zásoby/tržby a v USA index spotřebitelských cen.

0 komentářů: