12 května 2010

FX Update 12.05

EUR se propadlo na minima cyklu: zastavení pádu nemělo dlouhého trvání
Noc přinesla další nepříznivou seanci pro EUR, a víkendový stabilizační balíček tak poskytl jednotné měně úlevu jen na necelých 24 hodin. Obavy přetrvávají a na akciových trzích zavládla ponurá nálada. V Evropě akcie poklesly zhruba o 1°% (Španělsko -3,3 %) a na Wall Street o 0,3 %.

GBP těžila později ze zprávy o tom, že VB bude mít konečně vládu – po všem tom přešlapování na místě od minulého čtvrtka vyšlo najevo, že koalici vytvoří konzervativci a liberální demokraté – předseda labouristů G. Brown odstoupil z postu premiéra, na kterém ho nahradí D. Cameron. Posilování GBP také pomohla britská data. Průmyslová výroba / produkce ve zpracovatelském sektoru vykázaly překvapivý nárůst (+2,0 % resp. +3,3% meziročně) a optimistický je také odhad dubnového HDP zpracovávaný britským Národním ústavem ekonomického a sociální výzkumu (NIESR) ve výši 0,5 % oproti předchozím 0,2 %.
GBP byla během ranního obchodování na asijských trzích sesazena ze svého piedestalu poté, co článek otištěný v britském deníku Telegraph upozornil na potenciálně prohlubující se rozepři mezi VB a zbytkem Evropy plynoucí z toho, že VB neschválila svůj příspěvek do víkendového stabilizačního fondu.

Pokud jde o americká data, velkoobchodní zásoby vzrostly ve srovnání s minulým měsícem o 0,4 % (očekávalo se 0,5 %), zatímco optimismus malých podniků vyskočil z 86,8 bodu na 90,6 a také IBD/TIPP index ekonomického optimismu vzrostl ze 48,4 bodu na 48,7. Týdenní ABC index spotřebitelské důvěry se však stále potácí v nízkých hodnotách okolo -47.

Dále podle datového kalendáře očekáváme zveřejněni údajů o evropském a německém HDP za první čtvrtletí, švýcarských dovozních a vývozních cenách, britské nezaměstnanosti, čtvrtletní zprávu Bank of England o inflaci a konečně se také můžeme těšit na údaje o HDP eurozóny za první čtvrtletí. Během amerického obchodování budou zveřejněny údaje o březnové obchodní bilanci USA a Kanady.

0 komentářů: