11 května 2010

FX Update - 11.05

PO OPADNUTÍ RŮSTOVÉ EUFORIE PO ZVEŘEJNĚNÍ BALÍČKU EUR ZNOVU NA VÝCHOZÍCH ÚROVNÍCH

Včerejšek byl rozhodně dnem dvou tváří. Obchodníci v Evropě v počáteční reakci na stabilizační balíček ve výši 750 mld. EUR vytáhli EUR až k maximu na úrovni 1,3095 a ostýchali jen ohlašovaných opčních bariér na hladině 1,31, ale to bylo vše a druhá polovina seance se nesla ve znamení nemilosrdného výprodeje, který vedl k tomu, že obchodování skončilo opět na úrovni páteční NY uzávěrky. Co tento výprodej spustilo? Komentáře M. Belky z MMF, že balíček nelze považovat za dlouhodobé řešení; vyjádření J.-C. Tricheta, že rozhodnutí ECB nakupovat státní dluhopisy nebylo jednomyslné.

Dluhopisové a akciové trhy reagovaly na balíček o něco pozitivněji. Spready evropských dluhopisů se dramaticky zúžily a evropské burzy vzrostly přibližně o 5 %, což téměř odpovídalo nárůstům na Wall Street.

Situace ve Velké Británii byla také poněkud smíšená. BOE ponechala úrokové sazby (0,5 %) a nákupy aktiv (GBP 200 mld.) na nezměněné úrovni a GBP se proti dolaru podařil krátký výpad nad 1,50. Zprávy o tom, že liberální demokraté vedou formální rozhovory s labouristy (předtím se mluvilo o tom, že je na spadnutí dohoda s konzervativci), zatímco se ministerský předseda Gordon Brown vyjádřil v tom smyslu, že rezignuje, aby dohodu umožnil, ale stačily, aby se kurz GBPUSD vrátil zpět na výchozí úrovně. Dnes ráno vykázaly nejnovější údaje RICS o cenách domů první nárůst za pět měsíců v souvislosti s tím, jak teplejší počasí pomohlo zvednout poptávku nových kupujících.

Výhled na dnešní den ukazuje, že evropský kalendář je dnes o něco nabitější než včera: bude uveřejněn index spotřebitelských cen v Německu a ve Švédsku, index spotřebitelské důvěry ve Švýcarsku a průmyslová výroba/ produkce zpracovatelského průmyslu ve Velké Británii. Data zveřejňovaná v USA se omezují na průzkum nálady v malých podnicích, velkoobchodní zásoby a IBD/TIPP index ekonomického optimismu.

0 komentářů: