05 května 2010

FX Update - 05.05

SLEDOVANÉ UDÁLOSTI – NADCHÁZEJÍCÍ OBCHODNÍ SEANCE
(Všechny časy v GMT)

• USA: Index žádostí o hypotéku (11:00)
• USA: Změna zaměstnanosti ADP (12:15)
• USA: Vystoupení E. Rosengrena (Fed) (12:30)
• USA: Index nákupních manažerů ISM – služby (14:00)

Přes noc panoval neúprosný tlak na EUR, protože investory trápí neschopnost splácet závazky, která se jako infekce šíří periferními oblastmi EU. Jsou tu také obavy ohledně schopnosti Řecka uskutečnit nezbytná úsporná opatření vzhledem k eskalujícím protestům obyvatel Řecka. Většinu pozornosti na sebe kvůli spekulacím ohledně 280mld. díry ve financích poutalo Španělsko, to však následně důrazně popřel premiér Zapatero a také představitelé MMF, přičemž jak Fitch, tak Moody’s potvrdily rating AAA navzdory spekulacím o jeho snížení.

Přidejme k tomu nedávný ostrý zásah Číňanů v oblasti poskytování úvěrů na nemovitosti a zvýšení minimálních požadovaných rezerv a na pozadí toho nejistotu obklopující americkou finanční reformu a není divu, že je na trhu všeobecná poptávka po dolaru. Vůči EUR prolomil hranici 1,30, na své cestě dolů přitom smetl opční bariéry a propadl se na roční minimum, přičemž s sebou stáhl i GBP, a to i navzdory silné hodnotě indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru.
Přitažlivost statutu bezpečného útočiště vyvolala také poptávku po amerických dluhopisech a americké výnosy mírně klesly, když se USDJPY odpoutal od klíčové úrovně 95,0, i když nijak agresivně. Akcivé trhy dostaly pořádný výprask, když evropské burzy skončily hluboko v červených číslech (přibližně o 2 %, ve Španělsku dokonce -5,5 %). To se přelilo i do USA, kde DJIA uzavřel -2,02 %, S&P -2,38 % a Nasdaq -2,98 % oproti předchozímu dni. Údaje zveřejněné v USA zůstaly téměř bez povšimnutí ve stínu převažující averze vůči riziku, nicméně jen pro pořádek: rozjednané prodeje domů zůstávají beze změny na +5,3 % meziměsíčně, zatímco podnikové objednávky na 1,3 % meziměsíčně dalece předčily prognózy.
Asijská seance se opět konala bez Japonska a EURUSD se opětovně propadl a vymazal stoplossy kolem 1,2950. Australská data vyzněla optimisticky, nicméně zapadla v horečné snaze smést riziko se stolu.
I když je dnes kalendář docela nabitý, zraky se budou upírat výhradně na německou debatu o pomoci Řecku, která začne dnes a vyvrcholí pátečním hlasováním. Do té doby se nad trhy bude nejspíš vznášet atmosféra nejistoty. Pokud jde o údaje samotné, v Evropě očekáváme index nákupních manažerů – služby a kompozitní, spolu s indexem nákupních manažerů ve stavebnictví ve VB. Do středu pozornosti se zřejmě dostanou maloobchodní tržby eurozóny. V zámoří jsou na programu údaje o propuštěných zaměstnancích Challenger a změna zaměstnanosti ADP, a poté v pátek pro větší zajímavost údaje o pracovních místech mimo zemědělství a index nákupních manažerů ISM ve službách.

0 komentářů: